Kako zajtrk vpliva na naše telo in zdravje?

zajtrk

Zajtrk oziroma naš prvi jutranji obrok omogoča izgradnjo mišic in pomaga pri vzdrževanju moči. A sem ne štejejo grižljaji, ki jih naredite v jutranji naglici! Preverite, kaj je treba jesti za uspešen začetek dneva.

Zgodnje zbujanje in priprave na izzive novega dne marsikomu delajo preglavice. A verjemite, da se je vredno potruditi in si pošteno odmeriti čas za zajtrk in uživanje v tem pomembnem obroku. Zajtrk je ključ do uspeha. Raziskave so pokazale, da zajtrk vpliva na izgradnjo mišic, skrbi za zdrav apetit in vpliva na to, da čez dan ne zaužijemo preveč. Ta obrok vpliva tudi na zdravje srca. Zato sledite našim namigom in naj zajtrk postane vaš ritual za dober začetek dneva.

POUDAREK NAJ BO NA PROTEINIH

Ljudje navadno veliko več proteinov zaužijemo zvečer, a moralo bi biti drugače. Proteini so izredno pomembni, razgrajujejo pa se precej dlje kot sladkorji, torej zagotavljajo dolgotrajnejši občutek sitosti. Poleg tega vplivajo na to, da čez dan izbiramo bolj zdrava živila. V neki študiji se je namreč izkazalo, da so ženske, ki so pri zajtrku zaužile najmanj 30 gramov proteinov, ostale site dlje časa in tudi čez dan niso hrepenele po povečanem vnosu kalorij. A brez skrbi. Za enak učinek je dovolj že 15 do 25 gramov proteinov. Za dovolj velik vnos proteinov bo dovolj eno umešano jajce z zelenjavo in košček polnozrnatega kruha.

IZBERITE PRAVO URO

Zdrav zajtrk po jutranji vadbi je ključen za krepitev telesa. Proteine potrebujemo pri obnovi mišic, ogljikove hidrate pa za energijo.

NE SKOPARITE S KALORIJAMI

Pri zajtrku zaužijte med 400 do 600 kalorij. Razlog: pri osebah, ki so pogosto izpuščale jutranji obrok, so pogosteje diagnosticirali žilne obloge, kot pri tistih, ki so zajtrku namenile čas, ki si ga ta obrok zasluži. Številni ljudje sploh ne čutijo jutranje lakote, najpogosteje zato, ker so siti še od večera. Če to velja tudi za vas, resetirajte svoje prehranjevalne navade. Večerni obrok naj bo lahek, tako se boste zagotovo zbudili lačni.

zajtrk kaša

Ovsena kaša z grškim jogurtom, sadjem in oreščki vam bo pomagala, da boste čez ves dan jedli bolj zdravo.

Granatno jabolko: zdravje na krožniku

Foto: Nensuria / iStock / Getty Images Plus via Getty Images