Granatno jabolko: zdravje na krožniku

granatno jabolko

Začela se je sezona granatnega jabolka, zato jo izkoristite! Plodovi, polni sočnih rdečih semen, nimajo le čudovitega okusa, ampak so bogati z antioksidanti, delujejo protivnetno (kar lahko zmanjša tveganje rakavih obolenj), so bogati z vlakninami, s kalijem in z vitaminoma C in K. Kako, torej, uporabljati granatno jabolko?

#1 Očistite ga

Odrežite zgornji del granatnega jabolka (kjer je ‘krona’) in sadje po dolgem narežite na pet rezin. Semena pazljivo odstranite iz bele lupine. (Pozor: sok pušča trajne madeže, zato bodite previdni!) Druga metoda je, da granatno jabolko prerežete na polovico in z leseno žlico strgate, dokler vsa semena ne padejo v posodo.

#2 Izcedite sok

Zmiksajte semena granatnega jabolka in sok precedite v kozarec. Popijte ga pred vadbo. Raziskave kažejo, da naravna vsebnost nitrata iz tega sadja pospešuje oskrbo mišic s kisikom.

#3 Dodajte ga …

… na vse, kar vam pade na pamet: od jogurta in smutija (kot sladica), do solat, brusket, jedi z rižem, itd.

#4 Naredite preliv

Semena granatnega jabolka zmešajte v mešalniku z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in italijanskimi začimbami. Dobili boste čudovit preliv za solato, ki ga lahko uporabljate tudi kot marinado za zelenjavo in meso.

#5 Jejte ga samega

Preprosto ga lahko tudi očistite in jeste z žlico iz sklede. Vas moti, da se mučite z lupino? V trgovinah lahko kupite tudi že očiščenega.

Superživila za vaše intimno zdravje

Foto: Levkr / Getty Images Plus via Getty Images