Koriander – začimba z dodano vrednostjo!

Koriander

Koriander je zelo zdrava rastlina. Užitna je cela rastlina, a navadno uživamo le zeleni del ter seme, celo ali zmleto v fini prah. Ti deli rastline so tudi zelo hranljivi in zdravilni, saj vsebujejo veliko kalcija, železa, fosforja ter vitaminov A in C ter esencialnih maščobnih kislin. Zato lahko iz koriandra pripravimo različne pripravke, v glavnem čaje, s katerimi bomo blagodejno vplivali na svoje zdravje. Odlično pa se obnesejo tudi ekstrakti in olja iz semen.

Kaj vse zmore koriander …

1 Zniža sladkor

Povišan sladkor v krvi je eden ključnih dejavnikov, ki lahko pripelje do diabetesa tipa 2. Če stanja ne spravimo pod kontrolo, lahko pride do resnih okvar vida, ledvic in drugih organov. Študije kažejo, da so semena koriandra odlična pomoč pri zniževanju glukoze v krvi. A se je pred terapijo s koriandrom o tem dobro posvetovati z zdravnikom, sploh če že jemljete kakšna zdravila.

2 Zavira oksidativni stres

Koriander je bogat s snovmi, ki telo varujejo pred negativnimi posledicami oksidativnega stresa, ki povzroča prezgodnje staranje in propadanje zdravih celic. Zato občasna uporaba pripravkov iz te rastline zmanjša tveganje za razvoj raka na pljučih, prostati, prsih in črevesju. Pomaga pa tudi pri degenerativnih boleznih – Alzheimerjevi, Parkinsonovi in multipli sklerozi. Začimba deluje tudi protivnetno, zato jo priporočamo za blaženje težav, ki jih povzroča revmatoidni artritis.

3 Uravnava maščobe v krvi

Koriander je učinkovit pri povišani glukozi, enako učinkovito pa pomaga uravnavati tudi maščobe, ki vplivajo na zdravje našega krvožilja. Maščobne obloge v ožilju lahko s časom povzročijo zadebelitve, zožitve, onemogočijo normalen pretok krvi, posledica tega pa sta lahko tako možganska ali srčna kap. Koriander pomaga čistiti kri, spodbuja cirkulacijo, zmanjšuje slabi holesterol in viša vrednost dobrega holesterola, tako pa uravnava tudi maščobe v krvi.

4 Blaži napihnjenost

Raziskava, ki je trajala osem tednov, v njej pa je sodelovalo 32 oseb s sindromom razdražljivega črevesja, je pokazala, da koriandrova tinktura, če jo jemljemo trikrat na dan, znatno ublaži težave, krče, pline, napihnjenost … Druge študije so potrdile, da ta rastlina povečuje apetit, deluje tudi diuretično in pomaga pri izločanju odvečne tekočine iz telesa. S tem pa odplavlja tudi strupe in druge škodljive snovi, ki lahko povzročijo vnetje ali porušijo določene presnovne procese.

5 Pomirja vnetja

Koriander vsebuje antibakterijske komponente, zato ga lahko uporabljamo tudi za blaženje vnetij, ki jih povzročajo patogeni mikroorganizmi. Ublažimo lahko težave s prebavo, ki so posledica zastrupitve s salmonelo, ki jo lahko dobimo zaradi nepravilno in neustrezno pripravljene hrane. Pomaga tudi pri vnetju sečil, neprijetnem zadahu, aftah in težavah z dlesnimi.

6 Neguje kožo

Preprečuje staranje, ki ga povzročajo škodljivi UV-žarki, blaži tudi druge težave s kožo, kot so pigmentacija, osip, suha koža, prekomerno izločanje sebuma, akne … V ta namen je odlična izbira čaj, z njim lahko kožo izpiramo ali pa si pripravimo obloge.

 

Foto: Santje09 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images, PR