Nova študija trdi, da vegetarijanci pogosteje zbolijo za depresijo

depresijo

Zakaj je večja verjetnost, da bodo vegetarijanci bolj depresivni kot drugi ljudje? Nova študija namreč trdi, da vegetarijanci pogosteje zbolijo za depresijo. Poglejmo, zakaj bi temu naj bilo tako …

Nova študija kaže na presenetljivo povezavo med vegetarijansko prehrano in depresijo. Meta-analiza na depresijo pri vegetarijancih in nevegetarijancih je namreč odkrila, da imajo vegetarijanci v povprečju bolj depresivno razpoloženje. V raziskavo so vključili 49.889 ljudi, z njihovo pomočjo pa so dokazali, da so težave psihičnega zdravja (kot sta anksioznost in depresija) tesno povezane s spremembami v prehrani.

Vsi vemo, kako pomembna je zdrava prehrana, saj zelo vpliva na naše fizično in psihično zdravje. Pravzaprav obstaja povezava med našim psihičnim zdravjem in tem, kaj jemo. Sedaj pa so znanstveniki odkrili povezavo prav med vegetarijanstvom in depresijo. Medtem ko so določene študije pokazale, da so vegetarijanci bolj depresivni od ljudi, ki jedo meso, so spet druge študije pokazale nasprotno. Zato se je nemška ekipa znanstvenikov odločila, da pride tej skrivnosti do dna. Opravili so meta-analizo o vegetarijanski prehrani in depresiji, ki je objavljena v časopisu Journal od Affective Disorders.

Raziskava je odkrila veliko razliko med vegetarijanci in nevegetarijanci, saj imajo vegetarijanci večje možnosti za depresijo. Je pa res, da se je veliko ljudi odločilo za vegetarijansko prehrano šele po tem, ko so jim diagnosticirali kakšno psihično težavo.

Razlogi za to? Osebe, ki so podvržene depresiji, so tudi bolj čustvene do drugih živih bitij, vključno z živalmi, kar je lahko tudi razlog, da se odločijo, da ne bodo jedle mesa. Osebam s psihičnimi težavami pa se priporoča, da spremenijo svojo prehrano, da bi z bolj zdravim načinom življenja pozitivno vplivale na svoje mentalno zdravje.

 

Preberite tudi članek Kava nam prinaša številne prednosti za naše zdravje.

Foto: Unsplash, povzeto po ljepotaizdravlje.hr