Ogrožena živila, ki jih morda kmalu ne bo več

ogrožena živila

V zadnjih letih so nekatera živila doživela priljubljenost svetovnih razsežnosti. In ta je v kombinaciji s klimatskimi spremembami privedla do skrb vzbujajočega trenutka – nekaterim živilom cene rastejo v nebo, za druga pa se strokovnjaki bojijo, da jih čez nekaj desetletij sploh ne bo več. Kaj lahko naredimo za ta ogrožena živila? 

Med

Še kako dobro se zavedamo, da so čebele ogrožena vrsta in da je vprašanje njihovega obstoja veliko pomembnejše od vprašanja, ali se bomo v bodoče sploh še lahko sladkali z medom ali ne. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu čebele. Od opraševanja čebel je namreč odvisnih 63 odstotkov svetovne oskrbe s hrano. Obstajajo tudi drugi opraševalci, a je njihov učinek v primerjavi s čebelami majhen.

Kaj lahko naredimo? Če vrtnarite, ne uporabljajte pesticidov, herbicidov in fungicidov. Na vrtu ali terasi posadite rastline, ki so dobre gostiteljice čebel. In čebelarje podprite z nakupom domačega medu.

Avokado

Ne bomo pretiravali, če rečemo, da v zadnjih letih beležimo izjemno zanimanje za ta sadež, ki je obenem seveda tudi zelo zdrav, saj vsebuje veliko vitaminov in antioksidante. A ker klimatske razmere pogosto ne dovoljujejo, da bi bila ponudba sorazmerna povpraševanju, rastejo cene priljubljenih živil. Temu primerna je tudi cena avokada na tržišču.

Poskusite: Gvakamole iz graha. Verjemite, da bo tudi ta namaz na vašem kosu kruha izvrsten!

Mandlji

Ste vedeli, da se je zaradi priljubljenosti rastlinskih napitkov (mandljevo, ovseno, kokosovo mleko …) v zadnjih petih letih potreba po mandljih povečala za kar 38-odstotkov? To dejstvo je privedlo tudi do podražitve tega okusnega živila.

Poskusite: Mleko iz lanenih semen, ki je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami.

Kakav

Strokovnjaki predvidevajo, da bi do leta 2050 kakav lahko postal zelo redka rastlina – napovedi namreč kažejo, da se bo do takrat povprečna letna temperatura dvignila za skoraj tri stopinje.

Kaj lahko naredimo? Razmišljajmo ekološko in poskušajmo vsakodnevno uresničevati zelena načela.

Naravni antibiotiki: 8 veličastnih

Foto: Nitrub / Getty Images Plus via Getty Images