Naravni antibiotiki: 8 veličastnih

naravni antibiotiki

Prekomerna uporaba antibiotikov je pripeljala do tega, da so ljudje postali odporni na ta zdravila, kar predstavlja veliko nevarnost za rutinske infekcije, zato so vse večjo pozornost znanstvenikov dobili naravni antibiotiki. 

Dejstvo je, da naravni antibiotiki obstaja že tisočletja in že v davnih časih so si z njimi pomagali ob različnih bolezenskih stanjih. Ko je medicina napredovala, so seveda antibiotiki postali zelo pomembni, pa vendar je njihova prekomerna uporaba pripeljala do določene odpornosti na njih. Težava antibiotikov pa je v tem, da imajo kar nekaj stranskih učinkov. Najbolj problematični je vsekakor uničevanje črevesne mikrobiote, saj antibiotiki uničijo poleg slabih bakterij tudi dobre bakterije, ki jih potrebujemo. Na srečo pa vedno ni treba poseči ravno po njih, saj si lahko tegobe lajšamo tudi s tako imenovanimi naravnimi antibiotiki. Z njimi pa si prav tako lahko krepimo imunski sistem, zato jih je dobro vključiti v vsakodnevno prehrano – sploh v zimskih mesecih, ko so na udaru prehladi in druga obolenja dihal.

Predstavljamo vam osem veličastnih:

• INGVER: je zelo močno protiglivično, protivirusno in protibakterijsko zdravilo. Tradicionalno se uporablja proti kašlju, prehladu ter tudi pri resnih infekcijah, kot je vnetje pljuč.

• SLADKI KOREN: to močno protivnetno zdravilo pomaga pri zdravljenju alergij in astme. Sicer pa ga ne smejo uporabljati nosečnice in osebe s povišanim krvnim tlakom.

• CIMET: zelo znana začimba je učinkovita pri zdravljenju gingivitisa, kot tudi drugih iritacij in infekcij ustne votline.

• MED: je močno protibakterijsko, protivirusno in protiglivično zdravilo.

• KURKUMA: protivnetne in antimikrobne lastnosti te začimbe pospešujejo celjenje diabetičnih ran in tistih, ki so nastale zaradi dekubitusa.

AMERIŠKI SLAMNIK: se največkrat uporablja za krepitev imunskega sistema, lajšanje prebavnih motenj, zdravljenje vnetih dlesni, grla in ušes.

• KUMINA: poleg tega, da je odlično sredstvo proti prehladu, tudi ‘topi kilograme’ in zmanjšuje slab holesterol.

• BRUSNICA: ima protivnetne lastnosti, kar pomeni, da lahko prepreči in ozdravi tudi infekcije sečil.

 

Z začimbami na zdrav način do želene postave

Foto: Almaje / Getty Images Plus via Getty Images