Z začimbami na zdrav način do želene postave

z začimbami

Ne poslužujte se sumljivih pripravkov za hujšanje, ker lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Namesto tega se obrnite k naravi. Do vidnih rezultatov vam bo pomagalo zdravo hujšanje z začimbami.

Če iščete dieto, potem se morate odločiti za takšno, ki vam bo ustrezala in ki ne bo ekstremna (saj tudi to ni dobro za organizem). Prav tako pa se je treba odločiti za določeno vrsto fizične aktivnosti (spet izberite takšno, ki vam odgovarja in ki vas ne bo preobremenila). Na našo srečo pa obstajajo tudi živila, ki jih lahko uvrstimo v katerokoli dieto in ki bodo še pospešila proces hujšanja. Govorimo o vsem dobro znanih začimbah.

Cimet

Ta zdravilna začimba se pogosto znajde v sladicah in toplih napitkih, vendar nudi veliko več od čudovitega vonja in okusa. Mnoge kulture širom sveta so cimet uporabljale zaradi njegovega zdravilnega delovanja, moderna medicina pa je njegovo učinkovitost tudi potrdila. Sama začimba, ki jo kupujemo, nastane iz notranjega dela drevesa Cinnamomum zeylanicum, pri tem pa obstajata dve vrsti: cejlonski cimet in kasija cimet. Cejlonski cimet ima bolj blag okus in je svetlejše barve od kasija cimeta. Pretežno se uporablja v sladicah in kot dodatek toplim napitkom. Kasija cimet pa ima intenzivnejši okus in vonj (malo peče) ter se v glavnem uporablja v omakah. Cimet je bogat z antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da zelo vpliva na zmanjšanje vrednosti LDL slabega holesterola in trigliceridov, medtem ko pomaga vzdrževati vrednosti dobrega holesterola. Ljudem tudi pomaga, da imajo po jedi dalj časa občutek sitosti ter da sčasoma zmanjšujejo željo po hrani (po tisti prekomerni). Njegov najbolj koristen vpliv na organizem je stabilizacija sladkorja v krvi in to, da zmanjšuje občutek lakote in apetit.

Mleta paprika

Glavna komponenta za zdravilno delovanje te začimbe je kapsaicin, ki papriki daje pekoč okus. Kapsaicin dviguje telesno temperaturo, kar omogoča hitrejše izgorevanje kalorij. Ena raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so med obokom zaužili določeno obliko kapsaicina, pokurili okoli 50 % kalorij več, od ljudi, ki te komponente niso zaužili. Poleg tega kapsaicin zmanjšuje občutek lakote, zaradi česar se v telo vnese manj hrane, daje pa tudi daljši občutek sitosti. Mleta paprika prav tako pomaga pri prebavi hrane, saj povečuje izločanje želodčne kisline.

Kumina

Preden se je poper pocenil in postal dostopen širšemu prebivalstvu, se je namesto njega uporabljala kumina. Predvsem zaradi svojega rahlo pekočega, oreškastega okusa. Raziskave so pokazale, da ta začimba zmanjšuje nalaganje maščobnih celic, kar pripelje do izgube kilogramov. Podobno kot mleta paprika tudi kumina znižuje raven sladkorja v krvi ter povečuje občutljivost celic na inzulin. To pomaga, da tekom dneva manj hrepenimo po hrani in pomaga pri občutku sitosti. Kumina je bogata z antioksidanti in fitosteroli, ki omejujejo absorpcijo slabega holesterola, kar je še en razlog za izgubljanje kilogramov. Kumina vzpodbuja prebavo, ki je pri hujšanju še kako pomembna. Njena intenzivna aroma vzpodbuja izločanje žleze slinavke in pripravi začetno fazo prebave hrane. Ko hrana pride do želodca, sestavina kumine, imenovana timol, vzpodbudi izločanje kislin in encimov, potrebnih za zdravo in popolno prebavljanje hrane.

ZDRAVO HUJŠANJE ZAČIMBE

Veliko začimb že imate doma, zato jih vključite v vaše obroke. Zdravo hujšanje je zelo pomembno in veliko boljše od hitrih diet.

Ingver

Ingver si svoje zdravilne lastnosti deli s cimetom, saj je tudi on sposoben uravnavati raven sladkorja v krvi. To pripelje do boljše razgradnje in vzdrževanja zdrave ravni glukoze v organizmu. Ingver tudi pospešuje metabolizem in kurjenje maščob, medtem ko istočasno zmanjšuje apetit (kar je ključno pri zmanjševanju odvečnih kilogramov) in absorpcijo maščob iz hrane. Enako kot mleta praprika tudi ingver povišuje temperaturo telesa, kar pospešuje kurjenje kalorij. Da bi še povečali njegovo delovanje, se svetuje, da se uživa kot čaj (ki ga je potrebno piti še vročega). Lahko pa se uporablja tudi svež, kot dodatek k solatam in kuhanim jedem. Izkazalo se je, da ingver zmanjšuje izločanje kortizola, hormona, ki povzroča pojav stresa in velikokrat upočasni proces izgube odvečnih kilogramov.

Poper

Poper je med najbolj uporabljenimi začimbami v naši kuhinji, izhaja pa iz Indije. To bi naj bila začimba, s katero se je v zgodovini največ trgovalo, zato je dobil tudi ime ‘kralj začimb’. Ena od glavnih komponent popra je piperin, ki vzpodbuja metabolizem in zmanjšuje nalaganje maščob v organizmu. Raziskave so pokazale, da tudi blokira oblikovanje novih maščobnih celic. Čeprav se je veliko let mislilo, da pekoča hrana škoduje želodcu in da povzroča čir, so rezultati novejših raziskav pokazali povsem nasprotno. Piperin v popru pravzaprav lajša prebavo in stimulira delovanje želodca, kar privede do bolj intenzivnega izločanja želodčne kisline, kar omogoča boljšo prebavo in absorpcijo beljakovin. Ta začimba pa pospešuje tudi absorpcijo drugih hranljivih snovi, kar krepi imunski sistem. Za potrebe hujšanja se priporoča črni poper, saj se v njem nahajajo fitonutrienti, ki razgrajujejo maščobe in pospešujejo metabolizem.

Origano

Ta začimba vsebuje komponento karvakrol, ki po nekaterih raziskavah direktno vpliva na beljakovine in gene, ki nadzorujejo sintezo maščob v organizmu. Ta začimba opojnega vonja vsebuje velike količine eteričnih olj in maščobnih kislin, ki pomagajo pri izločanju maščob in strupov iz telesa. V njegovi sestavi je veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo zadrževanje tekočine v organizmu, prav tako pa pospešujejo razgradnjo maščob, kar je pomembno za zdravo hujšanje.

Dodatni nasvet za zdravo hujšanje

Ljudje smo zelo kompleksna bitja in zato ne obstaja ena rastlina ali ena tableta, ki bi rešili eno težavo. To, kar nam bo zagotovo odgovarjalo, je zmernost in raznovrstnost. Niti ena od teh rastlin oz. začimb pa ne bo pomagala sama. Pomembno je, da jih vse uvrstite v dieto, za katero ste se odločili ter jih ves čas uporabljajte. Pomembno je omeniti tudi to, da jih ne smete uporabljati v preveliki količini, saj lahko povzročijo neželene posledice, kot je zgaga. Organizem se prav tako lahko navadi na njih (konkretno na pekoča živila), kar bo oslabilo njihovo delovanje.

 

Kako zajtrk vpliva na naše telo in zdravje?

Foto: Roxiller / Getty Images Plus via Getty Images