Otekle noge so težava, ki se jo da rešiti tudi brez diuretikov

otekle noge

Otekle noge so posledica nabiranja vode v organizmu. Namesto z diuretiki, ki imajo stranske učinke, pospešite izločanje vode iz organizma z zeleno, peteršiljem in bananami.

Komaj obujete čevlje, ki so vam sicer prav, v nogah pa imate občutek teže? Če vam je to znano, potem spadate v ne tako majhno skupino ljudi, ki imajo težave z zadrževanjem vode v organizmu. Do zadrževanja vode med celicami ne prihaja samo v predelu pod koleni in na stopalih, ampak tudi v vseh drugih delih telesa – vendar se drugje otekanje opazi šele v ekstremnih oblikah. Poleg bolezni ožilja in ledvic, lahko zadrževanje vode povzroči tudi nepravilna prehrana, v kateri je prevelika količina soli, torej natrija. Zato je najprej potrebno spremeniti jedilnik, namesto industrijsko predelane hrane in pijače, je potrebno uživati sveže sadje in zelenjavo. Če pa so otekle noge posledica alergije na določeno živilo, poskusite sami ugotoviti, na kaj ste alergični ali opravite test intolerance na hrano.

Morda vam primanjkujeta vitamin B in železo

Vitamini B-kompleksa krepijo žilne stene ter preprečujejo nakopičenje vode v medceličnem prostoru. V organizem jih boste vnesli zadostno količino, če boste jedli cele žitarice, špinačo, ohrovt, puranje meso, oreščke, alge … Železo pa je nujno, ker med drugim pomaga kisiku, da pride do vseh celic v telesu. Če imate dobro prekrvavitev, so manjše možnosti, da bo prišlo do zadrževanja vode v organizmu. Pomembno pa je, da prehrambenih dodatkov v obliki železa nikoli ne jemljete na lastno pest, ampak se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo najprej poslal na preiskave krvi. Najboljši viri tega minerala so, poleg rdečega mesa, zelena listnata zelenjava, rdeča pesa in kumina.

Zelenjava namesto diuretikov

Dolgotrajno uživanje diuretikov ni priporočljivo, saj lahko ima stranske učinke. Zato je veliko bolje povečati vnos živil, ki pospešujejo izločanje vode iz organizma. Solatam in smutijem dodajte čim več peteršilja, zelene, rdeče pese, česna, grozdja, ananasa, špargljev … Prav tako pa se priporoča uživanje regrata, saj je odličen naravni diuretik. Mlade liste dodajte solatam ali smutijem, iz korenin pa pripravite čaj.

Banana za malico

Kalij je ključni elektrolit, ki primanjkuje številnim osebam, ki se borijo z zadrževanjem vode. Brez uravnoteženih elektrolitov telo ne more absorbirati tekočine, zato se le-ta začne nabirati v medceličnem prostoru. Neravnovesje pa se lahko pojavi tudi kot posledica zmanjšanega ali povečanega vnosa tekočine. Da bi v organizem vnesli zadostno količino kalija, za malico pojejte eno banano.

Glavni obrok: sveža solata

Zakaj? Zato ker sveža zelenjava in sadje vsebujejo ogromno antioksidantov in vitamina C, ki ščitijo celoten organizem, preprečujejo bolezni ožilja ter razna vnetja, krepijo žile in pospešujejo izločanje odvečne količine tekočine iz telesa. Zadostne količine vitamina C boste vnesli tako, da boste vsak dan pojedli eno papriko baburo.

Posladkajte se z borovnicami

Le ena pest borovnic dnevno je dovolj, da okrepi žile in pospeši cirkulacijo krvi ter na ta način prepreči otekanje. Seveda jih je potrebno uživati dalj časa, da bi dosegli želene rezultate.

Kaj pa maščobe?

Nezdrave maščobe (margarina, rafinirana olja …) lahko v telesu povzročijo različna vnetja, posledica tega pa je zadrževanje vode v organizmu. Ker je bolje preprečiti kot zdraviti, jih raje izločite iz vaše prehrane, namesto njih pa uporabljajte oljčno in druga nerafinirana olja.

Razlogi za otekle noge:

1. Motnje v delovanju ledvic

2. Neravnovesje elektrolitov

3. Preveč soli v prehrani

4. Aditivi

5. Nosečnost

6. Nekatera zdravila

7. Preveč sedenja

8. Alergije

9. Razna vnetja

 

Najboljše sestavine za smuti, ki glede na znanstvene raziskave upočasnjujejo staranje

Foto: LightField Studios/ Getty Images Plus via Getty Images