Rastline, ki znižujejo holesterol na naraven način

holesterol

Povišan holesterol v krvi povzročajo nezdrava prehrana, predvsem nasičene maščobe, previsok krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2, kajenje, srčno-žilne bolezni, družinska hiperholesterolemija, … Pri zniževanju ravni holesterola v krvi pa si na srečo lahko pomagate tudi z rastlinami.

Kaj je holesterol?

Holesterol je nujno potrebna snov, ki je prisotna v vseh celicah našega organizma, saj je del membran in omogoča celicam večjo prožnost. Torej je pravzaprav holesterol do določene mere koristen in nujen, saj je poleg funkcije gradnika celičnih membran tudi predhodnik večine človeških steroidnih hormonov. V grobem ga delimo v dve skupini, na HDL holesterol ali »dobri« holesterol in na LDL ali »slabi« holesterol. Dobri holesterol pomaga ohranjati optimalno raven holesterola po žilah in odstranjuje presežek iz arterijskih oblog ter tako prispeva k preprečevanju bolezni srca. Slabi holesterol pa kroži po krvi in se lahko kopiči v žilah ter tvori obloge, zaradi česar postanejo žile ozke in manj fleksibilne, kar vodi v aterosklerozo.

Rastline, ki ga znižujejo

1 Oman

Spodbuja razgradnjo slabega LDL holesterola in trigliceridov, viša HDL, ki uravnava slabe maščobe. Žlico omana prelijte s pol litra vrele vode in pustite, naj se namaka pol ure. Nato precedite in pijte čez dan.

2 Rumeni svišč

Ta rastlina je pravi srčni tonik – pomaga pri težavah s povišanim krvnim tlakom, tahikardiji, ki jo izzoveta stres ali napetost. Poleg tega zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov in uravnava holesterol. Je odličen za pripravo tinkture v kombinaciji z rmanom in glogovimi jagodicami.

3 Rman

Razširja žile in lajša pretok krvi po ožilju, poleg tega na ta način preprečuje nastanek krvnih strdkov. Prav tako uravnava delovanje jeter, ki lahko predelajo več holesterola.

4 Kopriva

Ta rastlina je polna vitaminov in mineralov, zato iz nje pripravljamo zdrave čaje, sirupe, sokove, smutije in priloge. Priporočamo ga tistim, ki so v stiski s časom, ko je treba pripraviti zdrav obrok in zato posegajo po hitri prehrani, ki povzroča porast slabega holesterola.

5 Oves

Je zelo bogat s hranili, z njim lahko nadomestimo primanjkljaj določenih hranil, pomaga pri čiščenju ožilja, skrbi za elastičnost ožilja.

Foto: Voyagerix / iStock / Getty Images Plus via Getty Images