Razlogi, zakaj so jagode dobre za naše zdravje …

jagode

Jagode so zelo zdravo sadje, ki bi ga morali pogosto uživati. In sedaj je ravno čas, ko so okusne in dišeče.

Jagode so bogate s kalcijem, magnezijem in vitaminom C. Spadajo med jagodičevje, veliko ljudi pa je že nestrpno pričakovalo njihovo sezono. Poleg tega, da so lepe in okusne, vsebujejo ogromno hranljivih snovi, ki blagodejno delujejo na naše zdravje.

Na žalost je tako, da so jagode dandanes eno najbolj onesnaženih živil, saj zanje uporabljajo pesticide. Če pa imate svoje jagode in niste alergični nanje, ni razloga, da ne bi uživali v njih.

Zakaj so jagode dobre za naše zdravje?

Ker vsebujejo veliko antioksidantov, flavonoidov, polifenolov, fitonutrientov in vlaknin, pospešujejo metabolizem, uredijo našo prebavo in preprečujejo zaprtje. Imajo le 33 kalorij in kar 58 mg vitamina C, kar je okoli 98 % dnevne potrebe po tem vitaminu. Ker niso kalorične, so odlične pri hujšanju. Pomagajo tudi pri visokem tlaku ter boleznih srca in ožilja.

Raziskave so prav tako pokazale, da uživanje jagodičevja, torej tudi jagod, pripomore pri ohranjanju dobrega delovanja možganov ter zmanjšuje poškodbe možganskih celic. Prav tako se izboljšuje kratkoročni spomin. Jagode pa so odlične tudi za kosti, saj so bogate z vitaminom K, kalijem in magnezijem, ki so pomembni za zdravje naših kosti. Vsebujejo pa tudi biotin, ki krepi nohte in lase.

 

Temna čokolada ima ogromno pozitivnih lastnosti

Foto: Lilechka75 / Getty Images Plus via Getty Images