Ste zjutraj razdražljivi in vas muči tesnoba? Ta 1-minutna metoda bi vam morala pomagati

tesnoba

Jutranja nerazpoloženost, tesnoba, razdražljivost, nemir … Že ko vstanete, ugotovite, da nikakor niste pripravljeni na nov dan in v tistem trenutku gre vse še samo navzdol. Znano? Vsi imamo slabe dni in to ni nič neobičajnega ali novega. Toda kako se s tem spopadati in ali se to sploh lahko spremeni?

Življenje je potovanje in skozi vsakodnevno funkcioniranje pravzaprav izvajamo terapijo. Gre za to, da se skozi to terapijo učimo in soočamo z novimi izzivi. Ko se enkrat naučimo soočanja s tem, se bomo počutili zares močne. Ravno o tem pa v svoji knjigi How To Be Your Own Therapist govori psihoterapevt Owen O’Kane. On namreč predlaga tehniko za reševanje jutranje tesnobe, s katero lahko ob rednem izvajanju te občutke zelo zmanjšate.

Samoterapija, ki jo lahko prakticirate, je kombinacija tehnik, ki vam bodo povrnile občutek ravnovesja. Vaja se imenuje ‘prizemljitev’ in traja eno minuto, najbolj pa se osredotoča na pomiritev telesa in uma. Zakaj? Vsi vemo, da je um povezan z nešteto misli, večina od teh misli pa je velikokrat povsem odvečnih, ki nam le povzročajo nepotrebni stres. Ko pa ste pod stresom, telo ustvarja več kortizola. Ravno zato boste s to vajo možganom poslali sporočilo, da ne rabijo ves čas razmišljati, temveč se morajo tudi sprostiti.

Kako izvajati tehniko ‘prizemljitve’?

Samoterapija je uspešna le v primeru, da jo izvajate vsak dan in da ste vztrajni. Psihiater pri tem poudarja, da poskušajte delati na enaki rutini, saj si boste tako ustvarili vaše varno mesto. Sedite in sledite naslednjim trem korakom:

  • Zaprite oči in si zamislite kraj, ki za vas predstavlja mir in poskusite doživeti vse, kar bi na tem mestu lahko občutili – barve, zvoke, vonje, okuse … Ta kraj boste nato vsak dan ‘uporabili’ za izvajanje te vaje. Globoko dihajte in uživajte v miru tega kraja, kamor vas je popeljal vaš um.
  • Ko ste sproščeni, izberite besedo, ki bo vašemu umu pomagala prepoznati, da ste na svojem varnem mestu. To je lahko mir, veselje, sreča … Nato pa jo vsak dan uporabite pri prakticiranju te vaje in jo nekajkrat izgovorite na glas.
  • Za konec z rokami izmenično tapkajte po stegnu – v počasnem ritmu iz leve proti desni. To počnite 20 do 30 sekund. Na ta način boste možganom poslali sporočilo, da ne rabijo biti pod stresom, obenem pa boste poslali signal lahkotnosti in občutka prizemljenosti.

Povsem na koncu odprite oči in si povejte, da ste sedaj pripravljeni na vse ovire, ki vas čakajo tekom dneva.

 

Nasveti strokovnjakov, kako premagati ali omiliti socialno fobijo

Foto: LightFieldStudios / Getty Images Plus via Getty Images