Nasveti strokovnjakov, kako premagati ali omiliti socialno fobijo

socialno fobijo

Socialna fobija ali socialna anksioznost lahko vpliva na povsem navadne socialne interakcije in iz njih naredi veliko težavo. Od tega, da začnete drhteti, dobite vrtoglavico ali pa vas je strah kritik in zavrnitve. Prav tako lahko vpliva na vaše vsakodnevno življenje in vam otežuje povsem navadne aktivnosti. Da bi socialno fobijo rešili ali jo vsaj omilili, se držite naslednjih nasvetov strokovnjakov.

Pogovor s terapevtom

Če vidite, da te težave ne morete rešiti sami, vas ne rabi biti sram poiskati strokovno pomoč. Anksioznost in v tem primeru socialna fobija je namreč duševno stanje, ki zahteva profesionalno podporo. Strokovnjak vam bo nudil več strategij reševanja te težave, pomagal vam bo pri soočanju z njo in pri tehnikah sproščanja, prav tako pa pri preoblikovanju vaših negativnih misli.

Razmislite o stvareh, ki vam povzročajo tesnobnost

Razmislite o situacijah, ki vas spravijo do občutka tesnobe, saj vam bo ravno ta korak pomagal k čim hitrejši rešitvi. Pričnite s konkretnimi situacijami, ki vam povzročajo nelagodje, na primer razgovor za službo, sestanek, spoznavanje novih ljudi, obisk trgovine …

Odstranite negativne misli

Na vsako situacijo poskusite gledati iz druge perspektive. Če ste pred drugimi ljudmi napravili kakšno manjšo napako, to ne pomeni, da vas bodo ti ljudje zasmehovali.

Situacijo obrnite na šalo in spremenite tehniko pristopa

Nihče ni popoln, zato se je v določenih situacijah potrebno znajti in dobro odreagirati. Lahko tudi s šalo, tako boste sprostili sebe in druge.

Vadite scenarije in se sproščajte

Preizkusite različne scenarije, ki bi se lahko zgodili. Pri tem naj vam pomaga prijatelj ali partner. Tako boste preizkusili različne reakcije. Nikakor pa ne pozabite tudi na tehnike sproščanja, saj bodo le-te pomirile fizične reakcije, zmanjšale vaš strah ter ostale čustvene simptome, ki jih imate.

Kako se odzovete na stres? Prepoznajte se …

Foto: fizkes / Getty Images Plus via Getty Images