Ta vrsta stresa bi lahko bila celo dobra za vaše zdravje in možgane

vrsta stresa

Stres je neizbežen in doživljamo ga čisto vsi, toda vsak od nas na drugačen način. V današnjih časih je zares težko, da bi se izognili stresnim situacijam. In medtem ko vsi govorijo o tem, kako se ga znebiti in kaj storiti, da ga vsaj malce zmanjšamo, je nova študija odkrila, da je lahko določena vrsta stresa celo dobra za nas.

Študija, ki so jo opravili na Univerzi v Georgiji, je razkrila, da so nizke do zmerne ravni stresa, kot jih doživljate v službi, pravzaprav dobre in lahko vzpodbudijo delovanje možganov. Celotna raziskava je objavljena v Psychiatry Research, znanstveniki pa so odkrili, da lahko določene vrste stresa ljudem pomagajo pri tem, da postanejo psihično bolj odporni ter da lažje prenašajo bodoče stresne situacije.

Raziskava je proučevala 1200 mladih, ki so z odgovori na zastavljena vprašanja sami določali raven svojega stresa. Spraševali so jih o tem, kako pogosto so bili zaradi določene stvari pod stresom v preteklem mesecu in kako pogosto so ugotovili, da se s to situacijo ne morejo spoprijeti. Vse to je privedlo do rezultatov, ki so pokazali, da so nizke do zmerne ravni stresa koristne za naš um ter da pomagajo proti razvoju ‘slabega’ mentalnega zdravja.

Nizka raven stresa prinaša učinkovitost

Lahko bi rekli, da ta študija nakazuje ravnovesje med zadostno količino stresa ter preveliko količino le-tega. Določena raven stresa lahko razvije mehanizme soočanja, zaradi katerih boste postali bolj učinkoviti, pomagala pa vam bo tudi pri osebni rasti.

Kronični stres škoduje zdravju

Za razliko od tega pa kronični stres nikakor ni dober in škoduje vašemu zdravju. To je stres, ki smo ga lahko doživeli med pandemijo COVID-a, stres, ki ga prinaša ekonomska kriza ali situacije, v katerih je nekdo zlorabljen ipd., ko je raven stresa zares visoka in osebo spremlja vsak dan.

 

Štirje razlogi, zakaj morate nujno na dopust

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr