Štirje razlogi, zakaj morate nujno na dopust

dopust

Če spadate med ljudi, ki si že nekaj let niso privoščili dopusta, še enkrat razmislite o tem. Raziskave so namreč pokazale, da lahko tako krajša kot daljša potovanja in enodnevni izleti podaljšajo življenje … Dejstvo je, da je dopust nekaj, kar vsi potrebujemo.

Dopust bi moral biti nekaj povsem normalnega, nekateri pa zaradi natrpanega urnika v službi ali finančnega stanja težko najdejo način, kako oditi na zaslužene počitnice. Dopust pa ne pomeni, da morate za 14 dni v najdražji hotel, lahko izberete tudi krajše izlete, toliko, da pobegnete iz vsakdanjega tempa življenja. Ti izleti naj vključujejo oglede znamenitosti, hojo v naravi ali preprosto obisk bazena. Če ste med tistimi, ki si že dolgo niso vzeli dopusta in ga nujno potrebujete, naredite načrt in izkoristite vroče dni ter se malce sprostite.

1. Aktivnost

Večina zaposlenih ljudi svoj delovni dan preživi v sedečem položaju za računalnikom. Enodnevni ali vikend izleti pa vas bodo ‘prisilili’, da boste fizično aktivni. To bo pospešilo prekrvavitev ter vam povrnilo moč in energijo. Dokazano je tudi, da tisti, ki so v zasebnem življenju bolj aktivni, tudi dlje živijo.

2. Razpoloženje

Raziskave so dokazale, da tako kratka kot dolga potovanja pozitivno vplivajo na naš um. Sprememba okolice in prijetna družba bosta tako zelo izboljšala vaše razpoloženje, da boste spet polni energije.

3. Stres

Vsak odmik od dnevne rutine je dobrodošel. Dan, preživet v naravi, brez zgodnjega vstajanja in službenih obveznosti bo odlično vplival na vas in deloval antistresno.

4. Zdravje

Potovanja bodo na vaše zdravje vplivala zelo pozitivno. Poleg tega, da bodo zmanjšala stres, so lahko tudi odlična preventiva proti kroničnim in akutnim boleznim. Raziskave so pokazale, da osebe, ki imajo aktivno zasebno življenje, kar vključuje tudi dvotedenski dopust ter vikend izlete in druženja, zelo zmanjšujejo tveganje nastanka srčnih bolezni, visokega tlaka in raka dojke.

 

Najbolj instagramabilni kraji na Hrvaškem

Foto: Peera_Sathawirawong / Getty Images Plus via Getty Images