Tereza Poljanič: „Zdrava prehrana mora biti preprosta“

tereza poljanič

“Zagovarjam vsega po malem in čim manj restrikcij. Želim poudariti, da moramo zdrav način prehranjevanja živeti in ga ne imeti kot nekakšno kazen, nekaj s čimer bi se mučili in kar bi v vaše življenje prineslo še več stresa. Zdrava prehrana mora biti preprosta, da jo z lahkoto vpeljete v vsakdanjik in ne razmišljate niti preveč o tem,” pravi Tereza Poljanič, strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica.

Najprej je opozorila nase s svojo kuharsko oddajo in kuharsko knjigo Zdravo, Tereza, nato pa nas popolnoma navdušila s svojimi prehranskimi izdelki, ki jim vseskozi dodaja zanimive novosti.

Kako so se spremenili prehranski trendi v zadnjih desetih letih, kar pripravljate rastlinsko hrano? Ste morda opazili, da ljudje bolj posegajo po zdravi hrani?

Trendi so se zagotovo premaknili pretežno v vegetarijansko in vegansko prehrano, predvsem v zavedanje, kaj dajemo na naš krožnik in kaj vnašamo v telo. Vse več vidim tudi osredotočanja in poudarka na prehrani, ki spodbuja zdrav prebavni sistem. Začeli smo se zavedati, da se več kot sedemdeset odstotkov imunskega sistema nahaja v našem prebavnem sistemu, zato je zdravje črevesja eden izmed glavnih dejavnikov za dobro počutje. Zdravo črevesje naseljujejo mnoge prijazne bakterije, ki pomagajo pri razstrupljevanju odpadnih snovi, sintezi določenih vitaminov in sodelujejo v boju proti infekcijam. Prav tako igra izjemno pomembno vlogo pri odpornosti, saj se večji delež imunskega sistema nahaja prav v črevesju. Opažam, da zdrava prehrana ni postala več tako nedostopna ali tabu tema, prav tako ni več večinskega dvoma v to, da sta zdrava prehrana in nasploh počutje, ne samo fizično tudi psihično, povezana.

Pravite, da je zmernost ključ do uspeha. Kakšen stil prehranjevanja zagovarjate?

Zagovarjam vsega po malem in čim manj restrikcij. Želim poudariti, da moramo zdrav način prehranjevanja živeti in ga ne imeti kot nekakšno kazen, nekaj s čimer bi se mučili in kar bi v življenje prineslo še več stresa. Zdrava prehrana mora biti preprosta, da jo z lahkoto vpeljete v vsakdanjik in ne razmišljate niti preveč o tem. Je pa res, da se moramo nanjo sprva privaditi, potem pa kmalu postane del nas. Zdrava prehrana ni za vse enaka. Odvisna je od vsakega telesa, od starosti, aktivnosti in življenjskega stila. Potrebno je slediti sebi in zgraditi prehranske navade, ki podpirajo optimalno delovanje vsakega posameznika na drugačen način. Moj način prehranjevanja je zelo raznolik. Skušam ohranjati redne obroke ob enakih urah, izogibam se rafiniranim sestavinam, recimo, ne uporabljam belega sladkorja, moke in rafiniranih olj ter se ne poslužujem hitre procesirane prehrane. Večino jedi pripravljam vse sama, sestavine pa najdem pri ekoloških kmetih ali na maminem vrtku. Jedilnik je vedno v skladu s trenutno sezono. Vključujem čim več rastlinskih beljakovin. Izbiram ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom in čim več zdravih, nenasičenih maščob.

tereza

Kaj so prednosti takega prehranjevanja?

Veliko njih! Na kratko nekaj prednosti zdravega prehranjevanja: zmanjšuje verjetnost kroničnih obolenj, spodbuja večjo in konstantno raven energije, okrepi naše kosti, vpliva na izgled kože, predvsem vpliva na uravnoteženo delovanje naših hormonov.

Strast do kuhanja – sprva hobi, ki je prerasel v posel. Pod svojo znamko tereza’s choice je vedno več zdravih izdelkov. Kako je prišlo do ideje, da boste naredili svojo prehransko znamko?

S poslovnim partnerjem sva se našla na zelo prisrčen način. Njegovi hčerkici sta zelo radi gledali oddajo Zdravo, Tereza! in mu tudi predlagali, naj me kontaktira in nekaj skupaj ustvarimo. To je bilo pred dobrimi tremi leti. Prepričanje, da je zdrava prehrana draga in težavna za pripravo, je pogosto. Slednje je bil tudi razlog, da smo se skupaj s slovenskim podjetjem Organa odločili razviti lastno linijo rastlinskih izdelkov, ki jih najdete v vseh poslovalnicah Hofer. Z linijo Tereza’s Choice želim ljudem pokazati, da priprava zdrave prehrane ni nobena znanost. Če se je lotiš na pravi način, je enostavna in v njej lahko uživa čisto vsak. Tereza’s Choice predstavlja začetno točko, s katero si kdor koli lahko ustvari zdravo kulinarično zgodbo po svojem okusu. Prisegam na priročnost, ker se v hitrem tempu vsakdana, tako kot marsikdo, tudi sama soočam s pomanjkanjem časa.

Kateri svoj izdelek imate najrajši?

Težko vprašanje, vsi so moji favoriti! Če lahko izberem vsaj tri, bi rekla naša Tereza’s Choice kombucha Planinc’, Humus s tartufi in Tofu Rosso, pa še mandljevo maslo cimet vanilja.

Če bi odprli vašo shrambo, katera živila bi našli v njej in česa nikoli?

V shrambi bi našli stročnice, oreščke, rastlinsko mleko, chia semena, lanena, bučna in sončnična semena, ovsene kosmiče, ješprenj, piro, različne ekološke moke – najraje jih kupujem od Vila Nature, potem kakšen miso ali tamari od Kis in Kvas, sezonsko zelenjavo in sadje, trenutno pa imam obsesijo s proseno kašo za zajtrk z različnimi prelivi Tereza’s Choice mandljevo maslo in posip popraženega kokosa, kakavovih koščkov, ekstra sadja ali pa domače marmelade.

V sladicah vsi radi uživamo, a kako nadomestiti beli sladkor?

Najlaže kar s kokosovim sladkorjem na začetku, potem pa je tudi tega treba omejiti, na koncu je tudi to sladkor. Če imamo tendenco posegati po sladkarijah, jih ni pametno samo zamenjati z ‘zdravimi’ sladkorčki. Mogoče si vzemimo pavzo kakšne dva do tri tedne z nadomestki, nato pa z zavedanjem začnemo uvajati boljše in kvalitetnejše sladice, ki nas ne bodo vrgle nazaj v vrtinec nenasitnega sladkanja.

Brez katerih začimb in dodatkov ne morete?

Kumine, ingverja, paprike v prahu, cimeta, kardamoma, miso paste, tamari omake in še bi lahko naštevala. Trenutna obsesija pa je črni česen.

Vaša najljubša pregreha je?

Ravno imam v ustih krof iz kamutove moke, napolnjen z domačo marmelado. To bi bil trenutni prekršek, pa tudi kakšen burek se najde tu in tam. Moja šibka točka so tudi domača peciva.

 

Tereza je v intervjuju tudi opisala recept za napitek za boljšo imunost, prav tako pa svetuje vsem, ki bi želeli začeti bolj zdravo jesti, kako se naj tega lotijo. Te odgovore boste našli v aktualni številki revije L&Z.

“Zdrava prehrana ni za vse enaka. Odvisna je od vsakega telesa, od starosti, aktivnosti in življenjskega stila.” -Tereza Poljanič

 

Intervju s Terezo je objavljen v aktualni 155. številki revije L&Z. Tukaj objavljamo izsek iz intervjuja.

 

Obiščite njeno stran terezaschoice.com

 

Foto: osebni arhiv; intervju: Ilona Penzeš