To je najboljša domača ledena kava in mi imamo recept zanjo

ledena kava

Res je, da si je prijetno in udobno naročiti kakršnokoli kavo v kavarni. Vendar najboljša ledena kava je tista, ki si jo pripravimo doma. Točno vemo, katere sestavine smo uporabili, obenem pa je še cenejša različica.

Vse, kar morate storiti, je, da izberete kvalitetno kavo. To je osnova dobre ledene kave. Lahko je mleta ali pa izberete takšno v zrnih. Svetuje se, da bi jo skuhali že en večer prej, sicer pa jo lahko skuhate tudi takrat, ko boste ledeno kavo pripravljali. To je povsem po vaši želji. Nekaterim je bolje, če je kava hladna, ko jo prelijejo čez led, spet drugih ne moti, če je vroča.

Nato si sami naredite še vaniljev sirup – če želite, seveda. To je ideja za vse ljubitelje Starbucks kav. Ko ga boste pripravili, vam bo tak sirup v hladilniku zdržal nekaj tednov, tako da si boste lahko naredili veliko ledenih kav.

Zadnja stvar, ki jo potrebujete, je mleko. Dozirajte ga povsem po vaši želji, odvisno, kakšno kavo pijete. Mleku pa lahko dodate tudi nekaj sladke smetane.

Domača ledena kava

Potrebujete:
  • kavo v zrnih ali mleto kavo
  • mleko
  • sladko smetano (po želji)
  • led

Za sirup:

  • ½ skodelice sladkorja
  • 1 kozarec vode
  • ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
Postopek:

Za sirup: V ponvo dajte sladkor in kozarec vode, nastavite na srednjo temperaturo in mešajte tako dolgo, da se sladkor stopi. Nato ohladite in zmesi dodajte vaniljev ekstrakt. Prelijte v zaprto posodico in shranite v hladilniku.

Za ledeno kavo: V kozarec dajte led, čez pa prelijte kavo, mleko in smetano ter sirup. Sirup dodajajte po žličkah, da kava ne bo presladka.

Uživajte v vročem poletju!

 

DIY osvežitev na palčki: Zdrave sadne lučke

Foto: chanuth / Getty Images Plus via Getty Images