To so razlogi, zakaj bi se sladki krompir moral pogosto znajti na vašem jedilniku

sladki krompir

Sladki krompir vsebuje veliko škroba in je v zadnjih letih postal zelo popularna priloga k jedem. Poleg tega, da je odlična zamenjava za navadni krompir, se lepo sklada s številnimi jedmi, je dobrega okusa in zelo zdrav. Morda na prvi pogled ni najlepše oblike, vendar se v njem skriva ogromno vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin. Zato ima tako dober vpliv na naše zdravje.

Vitamina C in A

Če zaužijemo 230 gramov sladkega krompirja, s tem zagotovimo skoraj polovico priporočenega dnevnega vnosa vitamina C ter kar 400 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina A. Oba vitamina sta pomembna za podporo našemu imunskemu sistemu, kar je še posebej pomembno v času gripe in prehladov. Vitamin A je ključen tudi za zdravo kožo, vid in pravilno delovanje organov. Vitamina A in C sta tudi močna antioksidanta, ki ščitita pred staranjem in boleznimi. Še večji učinek antioksidantov pa ima vijoličen sladki krompir.

Za lepo kožo in močne kosti

Ena porcija sladkega krompirja nam zagotovi tretjino dnevne potrebe po manganu, mineralu, ki pomaga pri izgradnji kolagena ter pomaga pri zdravju kože in pri močnih kosteh. Iz sladkega krompirja boste prav tako dobili med 15 in 30 odstotkov vitaminov in mineralov, ki povečujejo raven energije, vključno s kalijem in vitaminom B6.

Protivnetno delovanje

Nenadzorovana vnetja povečujejo tveganje za nastanek skoraj vseh kroničnih bolezni, vključno z debelostjo, diabetesom tipa 2 ter bolezni srca. Naravne protivnetne sestavine v sladkem krompirju pa zmanjšujejo vnetja.

Ne dviguje ravni sladkorja v krvi

Večina ljudi je sicer mnenja, da sladki krompir vsebuje preveč škroba, ker pa vsebuje veliko količino vlaknin, se škrob počasneje razgrajuje, zato se zaradi njega ne bo povišala raven sladkorja v krvi. 230 gramov pečenega sladkega krompirja nam zagotovi 6 gramov vlaknin, kar je več od četrtine priporočenega dnevnega minimalnega vnosa le-teh.

Veliko kalija

230 g sladkega krompirja nam zagotovi okoli 950 mg kalija, kar je dvakrat več kot iz banane. Kalij je prav tako zadolžen za izločanje natrija in tekočin iz organizma, kar tudi znižuje krvni tlak.

 

Zakaj so zdrave maščobe – zdrave?

 

Foto: Geshas / Getty Images Plus via Getty Images