Zakaj so zdrave maščobe – zdrave?

zdrave maščobe

Tudi za zdrave maščobe drži enako pravilo kot pri definiciji zdrave hrane – bolj kot je nekaj v svoji naravni obliki, bolj je zdravo. Takšne zdrave maščobe so avokadovo olje, oljčno olje, kokosovo olje …

Zdrave maščobe so vse bolj popularne v svetu dietne in zdrave prehrane. Pa vendar, kako smo lahko povsem prepričani, ali so maščobe zdrava izbira? Odgovor je enostaven. Narava ne ‘dela’ nezdravih maščob.

Naravne maščobe

Naravne maščobe ljudje jemo že odkar obstajamo. In živila z zdravimi maščobami, ki imajo status superhrane, sta kokos in avokado, pa tudi jajca, sir, mlečne maščobe in maščobe živalskega izvora. Njih pa lahko uvrstite v svojo prehrano skupaj z zdravimi maščobami. Tudi maslo, ki ga sicer ne moremo dati v skupino superhrane, je lahko zdrava maščoba, saj za njegovo proizvodnjo ne potrebujemo visokih temperatur, rafiniranja ipd. Obstajajo pa tudi olja, ki so na seznamih zdrave hrane in za katera je včasih potrebno nekaj strojne obdelave in toplote – to sta kokosovo in oljčno olje.

In zakaj so olja zdrave maščobe?

Pravo oljčno olje je temnozelene barve, vsebuje ogromno antioksidantov in mineralov. Zato je ekstra deviško oljčno olje zelo cenjeno. V tej obliki vsebuje veliko hranljivih snovi, zaradi katerih spada med dobre maščobe. Še eno zdravo olje pa je avokadovo olje in iz tega živila je olje zelo preprosto pridobiti. Olja, na katera bi morali paziti, so tista, ki so predelana – še posebej olja semenk.

Vključevanje zdravih živil in maščob v našo prehrano je ključnega pomena za naše zdravje.

 

Jejte avokado in dolgo boste živeli

 

Foto:  Tanya Lovus / Getty Images Plus via Getty Images