To so razlogi, zakaj je mediteranska prehrana najboljša za naše zdravje

mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana je zelo zdrava. Glede na izsledke študij zmanjšuje tudi tveganje srčne in možganske kapi.

Mediteranska prehrana je zasnovana na velikih količinah sadja, zelenjave, rib, oreščkov, polnozrnatih žitaric in zdravih maščob, kot je oljčno olje. Prav tako pa zajema majhne količine rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

Celovit koncept

Mediteranska prehrana, pogosto imenovana tudi mediteranska dieta, ni samo hrana, ampak celovit koncept prehranjevanja. Le-ta vključuje tudi vsakodnevno telesno aktivnost (plavanje, hojo, ribarjenje, kolesarjenje …). Je ena redkih diet, po kateri lahko hujšamo brez slabe vesti, ker je prijazna hkrati do zdravja, saj telo oskrbi z zmernimi količinami ogljikovih hidratov in dobrih maščob. Ničesar ne prepoveduje, dovoljuje celo sladice.

Glavne značilnosti

Med glavnimi značilnostmi mediteranske prehrane je zmernost. Obroki niso obilni, so pa barviti, ljudje jedo počasi in pri tem uživajo. Po obroku si privoščijo kozarec rdečega vina, ki deluje kot antioksidant, širi žile in znižuje krvni tlak. Zaradi počasnejšega življenjskega ritma in značilnega optimizma se lažje spopadajo s stresom. Celoto lepo zaokroži sonce, ki pomaga dopolnjevati prepotrebne zaloge vitamina D. Ta je ključen pri razvoju kosti in zob, spodbuja absorpcijo kalcija iz hrane in podpira imunski sistem.

Študija

V študiji, ki so jo Španci izvajali na primeru 8.000 ljudi, starih med 55 in 80 let, so ti ljudje morali trikrat tedensko jedli ribe, vsak dan pa pet porcij sadja in zelenjave, oljčno olje ter oreščke. V času kosila so spili tudi kozarec vina, morali pa so se izogibati industrijsko pripravljenim sladkarijam ter omejiti mlečne izdelke ter predelano meso.

Osebe, ki so uživale mediteransko prehrano, so tako kar za 30 % znižale možnost, da doživijo srčno ali možgansko kap, prav tako pa smrt zaradi bolezni srca.

 

Zagotovo niste vedeli, da lahko aloe vero uporabljate za vse to …

Foto: samael334 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images