Katero sadje je najbolje jesti za zajtrk?

sadje

Kot že vsi dobro vemo, je zajtrk najbolj pomemben obrok dneva. Zato je tudi zelo pomembno, kaj za prvi obrok izberemo. Dobro uravnotežen zajtrk je namreč osnova za pravilno delovanje celotnega telesa. Ko pa gre za sadje, nas je zanimalo, če je sploh dobra izbira za zajtrk in katero vrsto sadja je zjutraj najbolje jesti.

Sadje za zajtrk – da ali ne?

Ker je sadje polno vlaknin in pomembnih hranljivih snovi, je odličen dodatek k uravnoteženemu zajtrku. Vseeno, če ga dodate v smuti ali k ovseni kaši, vam bo sadje zagotovilo energijo, ki jo boste potrebovali cel dan.

9 idealnih vrst sadja za zajtrk

Citrusi

Pomaranče, limone, grenivka in limeta so odličen vir vitamina C, kalija in fitonutrientov, ki imajo protivnetno delovanje, prav tako pa v telesu poskrbijo za razstrupljanje.

Jabolka

Bogata so z vlakninami, vitaminom C in antioksidanti. Prav tako imajo antivirusno in antibakterijsko delovanje ter krepijo naš imunski sistem. Pomagajo pa tudi osebam, ki se borijo s sezonskimi alergijami.

Maline

Maline so idealne za smutije, kaše in jogurte. Vsebujejo fitonutriente, antioksidante in imajo protivnetno delovanje, prav tako pa so polne vlaknin in vitamina C.

Granatno jabolko

To sadje je polno antioksidantov, ki celice ščitijo pred prostimi radikali. Vsebuje pa tudi vitamina C in K ter kalij, vlaknine in folno kislino.

Borovnice

Poleg vlaknin vsebujejo tudi vitamin C, mangan, fitonutriente, antioksidante in imajo protivnetno delovanje. Zato ščitijo srce in zmanjšujejo tveganje nastanka kroničnih bolezni.

zajtrk

Kivi

Kivi sicer ni tako popularen kot jabolka, vendar vsebuje veliko snovi, ki krepijo imunski sistem in pomagajo pri boljši prebavi.

Melona

Bogate so z vitamini A in C, kalijem in vlakninami, ker pa vsebujejo veliko vode, so odličen način, kako zaužiti tekočino takoj po prebujanju. Dodaten plus je tudi ta, da imajo zelo malo kalorij.

Banana

Veliko ljudi zjutraj poseže po banani, kar je dobro, saj vsebuje vlaknine, vitamine B-kompleksa in minerale, kot so kalij in magnezij. Obenem pa tudi zelo nasiti in nam več ur daje energijo.

Avokado

Avokado pomaga pri prebavi in nas nasiti. Prav tako pa vsebuje omega-3 maščobne kisline. Dodate ga lahko v smuti ali ga namažete na toast.

 

3 napake, ki jih počnemo pri izbiri zajtrka

Foto: Arx0nt, monstArrr_ / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs