12 živil, ki jih za zajtrk ne bi smeli jesti

zajtrk

Nezdrav zajtrk nam lahko prinese več škode kot koristi, zato je dobro vedeti, katerih živil za zajtrk ne bi smeli jesti.

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Poleg tega, da vpliva na pravilno delovanje organizma, je prvi jutranji obrok gorivo, ki vzdržuje raven energije tekom dneva. Uravnovešen zajtrk pa preprečuje kasnejše napade lakote, s tem pa vpliva tudi na zmanjšanje tveganja kopičenja maščob in odvečnih kilogramov.

Po drugi strani pa lahko napačna izbira živil vpliva na prenajedanje čez dan, kopičenje odvečnih kilogramov, povečuje tveganje nastanka žilnih ter drugih obolenj. Zato je zelo pomembno pametno izbrati, kaj bomo jedli za zajtrk. (3 napake, ki jih počnemo pri izbiri zajtrka)

Živila, ki jih za zajtrk ne bi smeli jesti:

1. Slanina – Vsebuje velik odstotek nasičenih maščob in holesterola, prav tako pa je predelana z nitrati, ki lahko povzročijo glavobol.

2. Rogljički – Gre za prazne ogljikove hidrate z zelo malo hranilnih vrednosti, kot so vlaknine, beljakovine in polnozrnata žita.

3. Energijske ploščice – Energijska ploščica je zaradi sladkorja in kalorij, ki jih vsebuje, povsem enako, kot bi za zajtrk jedli čokolado.

4. Čokoladni namazi – Čokoladi se je zjutraj potrebno izogibati, prav tako pa takšni namazi nimajo hranilne vrednosti.

5. Pomarančni sok – S tem mislimo na kupljene sokove v tetrapaku, ki so polni konzervansov in predelanih sladkorjev.

6. Kosmiči – Kupljeni kosmiči, ki vsebujejo veliko sladkorja in skoraj nič vlaknin in beljakovin, niso dobra izbira. Zaradi sladkorja povečujejo tudi raven sladkorja v krvi, zato boste zelo hitro spet lačni.

7. Krofi – To je najslabša možna izbira za zajtrk: čisti ogljikovi hidrati + sladkor + cvrtje.

8. Kava za zraven – S tem ne mislimo ‘navadne’ kave, temveč tiste, ki se jim dodajo še smetana, čokoladni preliv in razni sirupi z okusom. Vse to jutranjo kavo spremeni v kalorično bombo.

9. Kupljena ovsena kaša – Ovsena kaša, ki jo kupite v trgovini, po navadi vsebuje veliko sladkorja, zato ni dobra izbira za zajtrk.

10. Palačinke in vaflji – Palačinke in vaflji iz bele moke, olja in sladkorja vam prav tako zvišujejo raven sladkorja v krvi, zaradi česar boste spet hitro lačni.

11. Kruh – Beli kruh ni najboljša izbira za zajtrk, enako velja za mafine in drugo pekovsko pecivo.

12. Mafini – Zelo redko boste našli zdravo različico mafina, razen če ste ga naredili sami.

 

Top 3 spomladanska živila, ki jih morate vključiti v vašo prehrano

Foto: JoelBoily / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs