Vadba na prostem je nekaj najboljšega in ima številne prednosti

Vadba na prostem

Poleti je najbolje vaditi kar zunaj, saj je narava precej lepša telovadnica kot dnevna soba. Vadba na prostem, na neomejenih prostranstvih, ima namreč še boljše učinke na naše telo in zdravje.

1. Igre in vaje z žogo

Zaradi neomejenega prostora v naravi si lahko veliko lažje podajamo ali mečemo žogo – tako lahko izvajamo odbojko, košarko ali nogomet. Če imate košarkarsko žogo, žogo za nogomet ali odbojko, lahko tudi žogo uporabite za izvajanje vaj, ki jih navadno izvajamo z medicinko. Stojte v razkoraku, roke z žogo pa iztegnite pred telesom. Počepnite in na hitro vstanite, pri tem pa žogo z vso silo zalučajte preko glave nazaj. Nato stecite proti žogi, jo poberite in se vrnite na izhodišče ter ponovite vajo.

2. Pri treningih na prostem improvizirajte

Za vadbo ne potrebujete športnih pripomočkov, lahko tudi improvizirate. Namesto uteži lahko uporabite plastenke z vodo.

3. Vaje izvajajte med sprehodom

Med gibanjem v naravi uporabite možnosti, ki so na dosegu roke – izvajajte vaje za krepitev mišic. Če je na vaši poti klop, se ustavite in izvedite nekaj polsklec. Ali pa uporabite klop namesto steperja. S seboj vzemite elastični trak, ovijte ga okoli kovinskega stebra, drevesa … in izvajajte vaje za moč.

4. Izkoristite dvorišče

Uporabite debla dreves, privežite nanje vrv (battle rope). Ali pa travnik, ki naj bo mehka podlaga za izvajanje različnih vaj. Večino tega, kar ste doslej izvajali v telovadnici ali pri urah joge, lahko zdaj izvajate na prostem, na dvorišču, vrtu ali v parku.

5. Pomagalo bo vse, kar nosite s seboj

Sezujte si copate in odvrzite torbo z rame, tako boste označili dve lokaciji na travniku. Nato odvrzite še očala in plastenko z vodo ter začnite z vadbo: stecite do enega predmeta, nato pa nazaj do začetne pozicije. Pa do druge pozicije in nazaj, nato pa združujte točke, ki ste si jih označili. Tečete lahko tudi bočno, nazaj … Igrajte se.

6. Poiščite svoj zen kotiček za jogo

V bližini svojega doma poiščite travnato površino, še bolje park, kjer boste lahko v miru izvajali jogo. Lahko jo izvajate zjutraj ali zvečer ob sončnem zahodu. Uporabite aplikacijo in prisluhnite napotkom za vadbo. Lahko pa v miru in tišini izvajate pozdrav soncu. Tako se boste umirili in povezali sami s sabo ter se odmaknili od trenutka, ki ga živite.

 

Zdrav način življenja: Kako do dobrega počutja

Foto: YakobchukOlena / Getty Images Plus via Getty Images