To je ena izmed skrivnosti, ki vodi do uspeha

do uspeha

Ko se vam zazdi, da je nekaj nemogoče, ne obupajte. Vztrajajte! To je namreč ena izmed skrivnosti, ki vodi do uspeha. Uspešnim posameznikom s kateregakoli področja je skupna ravno ta lastnost. Pri njih predaja ne pride v poštev, ne glede na težave, s katerimi se soočijo na poti. Raziskave so pokazale, da je vztrajnost velikokrat bolj pomembna kot intelekt ali talent. Zato ne odnehajte pri prvi oviri!

Uspešni posamezniki so prepričani v to, da bodo na koncu vedno zmagali. Nikoli ne obupajo in se ne predajo, četudi se jim kdaj zazdi, da so v brezupnem položaju. Strokovnjaki trdijo, da vztrajne osebe na številnih področjih dosegajo boljše rezultate kot talentirane, ki jih pogosto izda moč in se prej vdajo v usodo. To se dogaja tudi pri otrocih, ki so pred vpisom v osnovno šolo: po navadi se prej naučijo brati in so bolj vztrajni (četudi imajo povprečen inteligenčni kvocient) kot tisti, ki imajo višji inteligenčni kvocient.

Ženskam je težje, pravijo

Strokovnjaki za menedžersko usposabljanje trdijo, da ženske uspešneje od moških opredeljujejo svoje cilje, vendar so v primerjavi z njimi manj vztrajne. Za tem tiči nekaj razlogov. Ženske je pogosto strah, da bodo izgubile občutek pripadnosti svoji okolici, njihovo bojazen pa še dodatno podpihujejo družinski člani ali prijatelji s tem, da postavljajo vprašanja, kot so: ”Ali to res želiš narediti?”. Stremljenje k popolnosti v ženskah neprestano vzbuja občutek nezadovoljstva. Če je nekdo ves čas nezadovoljen, ne vidi smisla svojega cilja. Vse se odvija po sistemu ‘to mi morda ne bo uspelo’. Zato je že skrajni čas, da spremenimo vzorce vzgoje in prostora, v katerem živimo.

Samodisciplina

Psihologi nezmožnost samouresničitve na poslovnem ali zasebnem področju imenujejo ‘naučena brezpomočnost’. Na primer, če starši ves čas hvalijo svojo malo hčerko zaradi njenega videza, ne omenjajo pa delovnih navad, bodo veščine, kot so vzdržljivost ali samodisciplina, ostale nerazvite. Moški nimajo teh težav. Že od otroštva jih hvalijo zaradi njihovih dosežkov, ne pa zaradi lepih oči. In tako gre potem tudi skozi celo življenje. Celo takrat, ko so izrazito manj sposobni od žensk, razvijajo izredno samozavest. Če dosežejo pet dobrih rezultatov, že menijo, da bodo uspešni tudi v vseh nadaljnjih poslih. Vztrajnost lahko na srečo razvijemo tudi v zreli dobi. Pred nekaj leti so objavili rezultate raziskave, v kateri so sodelovali največji strokovnjaki s področij medicine, glasbe, književnosti, oblikovanja … Po njihovem mnenju je glavni predpogoj, brez katerega se vztrajnost ne more razviti, interes oziroma zanimanje.

Možgani potrebujejo čas

Da bi postali najboljši v tem, s čimer se ukvarjamo, moramo imeti voljo za to, kar delamo. Številni ljudje se hitro predajo, saj mislijo, da niso dovolj dobri na svojem področju. V bistvu jim primanjkuje želja, da bi bili dobri, to pa pomeni, da morajo najprej odkriti, kaj jih zares zanima. Čim prej, tem bolje, potem pa sledi – praksa! Če vam po uspešnem začetku spodleti, ne smete dovoliti, da bi vas to omajalo. Če denimo po začetnem izgubljanju kilogramov ne morete več shujšati niti za gram, ne odnehajte. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s proučevanjem možganov, ta učinek imenujejo plateau: možgani potrebujejo določen čas, da si zapomnijo nove spomine. Osrednji del, hipokampus, še posebej spodkopava naše napore, saj se zelo hitro zdolgočasi in po petih ponovitvah se ne odziva več.

S pohvalo do rezultata

Da bi presegli to fazo, se morate prepustiti novim izzivom. Če sta fizična in mentalna obremenitev ves čas enaki, bosta um in telo uravnotežena. Dopolnite torej dieto še s kakšnim drugim porabnikom maščobe – na primer z aerobiko ali jogo. Ni vedno zabavno hoditi po isti poti, pojasnjujejo terapevti. Da bi bili uspešni, se morate ves čas motivirati, pohvala pa je pogosto najboljša spodbuda. Vprašanje je samo, kaj naj bodo priboljški, ki jih boste dobili za nagrado. Psihologi razlikujejo med nekaj tipi motivacije: 1. vonjave in okusi, 2. optični dražljaji, 3. dotik ter 4. glasba. Odkrijte, kateremu tipu pripadate in se ustrezno nagradite. Za prvi tip je primerna nagrada npr. nov parfum ali obisk restavracije, za drugi tip obisk kina ali sprehod po mestu, za tretji tip masaža ali vroča kopel, za četrti tip pa nakup glasbe na glasbenih platformah ali CD.

NASVETI

Osredotočite se

Zaradi časovne stiske danes ne moremo razvijati več veščin. Zato si zavestno postavite en cilj, ki naj ne bo vprašljiv, ker v nasprotnem primeru bo na preizkušnji vaša motivacija.

Sprejmite kritiko

Notranji kritik je del vaše osebnosti, a ne dovolite, da vam jemlje pogum. Z njim vzpostavite zdrav odnos. Ko bosta na ‘ti’, ne bo več uspel na vas vplivati destruktivno.

Simbol za uspeh

Spomnite se situacije, ko ste bili zelo motivirani. Kako ste se počutili, kje je bilo to? Zapomnite si sliko uspeha in poiščite simbol, ki ga boste imeli pred očmi (žival, kamen, ki prinaša srečo …).

Prostor za uspeh

V mislih ustvarite lep prostor, ki vam bo v pomoč pri ustvarjanju ciljev, ob tem ne pozabite na posameznike, ki vam stojijo ob strani in vas spodbujajo, in na stvari, ki naj vam predstavljajo nagrado za uspeh. Če na neki točki začnete dvomiti vase, se v mislih vrnite na to mesto, ki vam daje moč.

Če naredite te 3 stvari pred službo, boste bolj produktivni in izboljšali boste svoje duševno zdravje

Foto: SeventyFour / Getty Images Plus via Getty Images