Vzroki za kronično utrujenost: 5 navad, ki vam jemljejo energijo

Vzroki za kronično utrujenost

Vzroki za kronično utrujenost so lahko številni, nekatere navade, ki lahko vplivajo nanj, pa ponavljamo vsak dan in se tega niti ne zavedamo.

Večina se nas je že sprijaznila z dejstvom, da smo utrujeni, ker delamo polni delovni čas, smo pod stresom in se zavedamo, da nam primanjkuje časa za dopust. Na srečo pa ni vse tako sivo. Tudi ob osem urnem delovniku pa ste lahko (verjeli ali ne) spočiti in vam lahko ostane dovolj časa za razne aktivnosti in hobije. Če iz dneva v dan čutite kronično utrujenost, potem je nujno, da storite nekaj glede tega. Velikokrat pomaga že to, da ugotovite, katere navade utrujenost le še poslabšajo.

Vzroki za kronično utrujenost:

1. Nezadostna količina spanca

Vsako noč bi morali spati 8 ur, poleg tega pa je zelo pomembna tudi kvaliteta spanca. To pomeni, da iz spalnice pred spanjem odstranite vse tehnološke naprave, ugasnete luči in ne jeste direktno pred spanjem.

2. Premalo tekočine

Tudi minimalna dehidracija lahko privede do padca energije. Zato obvezno pazite na to, da dnevno spijete dovolj vode. Priporoča se 8 kozarcev dnevno.

3. Nezdrava prehrana

Vaše telo potrebuje gorivo, da bi pravilno delovalo. Zato pojejte čim več svežega sadja in zelenjave ter živila, ki so bogata s proteini. Pazite pa na vnos ogljikovih hidratov.

4. Preveč sladkorja

Dobro bi bilo, da se čim bolj izognete rafiniranemu sladkorju in nezdravim prigrizkom. Le-te zamenjajte z oreščki, ki jih lahko jeste za malico.

5. Stres

Eden od glavnih krivcev za nastanek raznih bolezni in nezadostno količino energije je ravno stres. Proti stresu se zato poskusite boriti na vse mogoče načine. Predlagamo vam meditacijo, toplo kopel ali karkoli, kar vam odgovarja in vas sprošča.

 

 

3 nasveti strokovnjakov za dobro prebavo in močan imunski sistem

Foto: Fizkes / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs