Vadba za ženske – presenetljiva resnica

Yoga trening vadba 1

Vadba za ženske je le redko del študij s področja športne medicine . To nam onemogoča priti do točnih odgovorov na vprašanja o koristnosti in nevarnostih, ki jih prinašajo določene športne aktivnosti. Prišel je čas, da izveste vse, kar je treba.

Študij, ki so osredotočene zgolj na ženske, je le 4 %. Preučevanja moške populacije se znanstveniki lotevajo štirikrat pogosteje. To je uradni podatek, prvi pa so ga objavili v reviji European Journal of Sport Science. To neskladje pove zelo veliko. Študije namreč ne upoštevajo hormonskih nihanj pri ženskah, pri moških se recimo skoraj ne pojavljajo, a prav ta lahko vplivajo na stopnjo izpostavljenosti, ko gre za poškodbe, pravi Kathryn Ackerman, zdravniška direktorica športnega programa za ženske v otroški bolnišnici v Bostonu. “Ker se vedno več žensk ukvarja s športom, se moramo znanstveniki lotevati raziskav, ki vključujejo izključno ženske,” še pravi. Doktorica Ackerman je članica tima znanstvenikov, ki se glasno bori, da bi se ta želja čim prej uresničila. Do takrat je še daleč, zato smo vam pripravili seznam ravnanj, s katerimi lahko svoje telo maksimalno zaščitite pred negativnimi posledicami in hkrati izboljšate svoje športne rezultate.

Vadba za ženske
Ženske bolje vadimo v skupini

Vodenje dnevnika

Svoj ciklus spremljajte s pomočjo posebne aplikacije, recimo Clue. Poleg tega skozi mesec spremljajte odzive svojega telesa in uma na treninge. Dr. Ackerman pravi, da lahko že po dvanajstih tednih prepoznate vzorce, ki vam bodo pomagali optimizirati trening.

Pametnejši trening

“Ženske imajo navadno širše boke, bolj izražene prsi in nižji gravitacijski center kot moški. Pritisk na njihova kolena in druge sklepe je zato precej večji, večja je tudi izpostavljenost poškodbam,” pravi Jacky Forsyth, profesorica športne psihologije z univerze Staff ordshire v Veliki Britaniji. “Svoj običajni trening dopolnite z nevromuskularnimi vajami (recimo vajami za ravnotežje) in pliometrijskimi vajami (pliometrija je vsak trening, s katerim razvijamo ciklus raztezanja in krajšanja mišic, recimo skoki). Izvajajte vaje, ki krepijo medenične mišice, in vaje, ki vključujejo skoke oziroma poskakovanje,” še svetuje dr. Ackerman.

vadba za ženske z utežmi
Vadba nas sprošča in osrečuje

Prava izbira

“Po poškodbah ženske pogosteje obupajo nad vadbo kot moški. Navadno zaradi poškodbe izgubijo samozavest. Zato vam svetujemo, da naj bo vadba za ženske v skupinah. Inštruktorji in člani kluba vam bodo nudili podporo v kriznih trenutkih. Med vadbo se namreč spletejo pristne medčloveške vezi. Njihova podpora vam bo v pomoč, ko se boste po poškodbi trudili vrniti v ustaljene vadbene tirnice.

 

Foto: Gulliver/Getty Images