Vitaminska bomba, ki jo jeseni in pozimi nujno potrebujete

vitaminska bomba

Kivi je vitaminska bomba, ki jo naš organizem še posebej pozimi nujno potrebuje, saj med drugim krepi tudi imunski sistem.

Odličen za naš organizem

Poleg tega uravnava tudi krvni tlak in prebavo, pomaga pri zdravljenju bolezni dihal ter je učinkovit pri glavobolu in stresu. Kivi je zelo okusen in zdrav sadež ter prava zakladnica vitaminov, še posebej vitaminov C, A, E, K in vitaminov B kompleksa (tiamin, niacin, B6), kot tudi mineralov – kalija, kalcija, fosforja, magnezija in železa.

Uporablja se svež ali pa za pripravo peciv, marmelad in zdravilnih napitkov. Zaradi svojih sestavin je učinkovit v boju proti infekcijam dihal, poleg tega pa tudi krepi imunski sistem, nas ščiti pred prehladom, uravnava krvni tlak, zmanjšuje tveganje nastanka bolezni srca, možganske kapi, raka ter pomaga v boju proti glavobolu in stresu. Prav tako pa znižuje holesterol, nevtralizira proste radikale in iz organizma izloča strupe.

kivi

Veliko vitamina C

Z rednim uživanjem svežega kivija se za 15 odstotkov zmanjša količina trigliceridov v krvi. Pomaga tudi pri celjenju ran, vzdrževanju zdravih kosti, zob in dlesni ter pri absorpciji železa. Zaradi bogate vsebnosti vitamina C in sadnih kislin, je kivi pogosta sestavina izdelkov za nego obraza in telesa. Kožo ščiti pred izsuševanjem ter jo naredi žametno mehko in nežno. Prav tako oži razširjene pore ter upočasnjuje staranje.

Opomba: Čeprav je svež kivi prava vitaminska bomba in je zelo zdrav ter koristen, še posebej pozimi, se priporoča zmernost. Prevelika količina tega sadja namreč lahko povzroči alergijo. Strokovnjaki svetujejo, da zaužijete največ dva do tri kivije dnevno.

 

Čaj iz jabolk in cimeta – skodelica na dan krepi zdravje!

Foto: undefined undefined / Getty Images Plus via Getty Images; Unsplash