Čaj iz jabolk in cimeta – skodelica na dan krepi zdravje!

by | 02. 11. 2021
Čaj iz jabolk in cimeta

Čaj iz jabolk in cimeta je idealen napitek za zimske dni in zelo lahko ga je pripraviti. Poglejte, zakaj je dober za naše zdravje in kako ga pripraviti …

Čeprav lahko za imunski sistem poskrbimo tudi z uporabo prehranskih dopolnil in dodatkov, lahko za zdravje poskrbimo tudi na povsem naraven način in ta je tudi najboljši. Odlične rezultate lahko dosežemo s kombinacijo začimb in zelišč s podobnim učinkom, tako najbolje izkoristimo zdravilne lastnosti teh rastlin. Dobra izbira je čaj iz jabolk in cimeta, ki ga lahko pripravimo hitro in nadvse preprosto. Je zelo aromatičen in okusen pa tudi zelo zdravilen, saj obe sestavini tvorita pravo zakladnico antioksidantov. Telo osveži in okrepi v hladnih zimskih dneh, napitek pa lahko ob rednem uživanju pomaga izboljšati delovanje številnih sistemov, dvigne energijo, ker ni presladek, ga lahko uporabimo namesto umetnih pijač, ki zaradi velike količine sladkorja niso zdrave.

Kaj vse zmore …

  • Zdravi gripo in prehlad – deluje antibiotično in antivirusno, zato blaži kašelj, vnetja, vročino, migrene, glavobole in respiratorne infekcije. Ob tem krepi imunski sistem in pomaga telesu, da si prej opomore po bolezni;
  • Varuje srce – jabolčna lupina in cimet sta bogata z antioksidativnimi komponentami, ki spodbujajo izločanje toksinov iz telesa, zato je metabolizem lipidom bolj učinkovit;
  • Preprečuje izgubo vida in spomina – antioksidanti iz jabolka in cimeta zavirajo škodljive vplive prostih radikalov, ki so najpogostejši povzročitelji demence ali Alzheimerjeve bolezni, vplivajo na degeneracijo makule in nastanek glavkoma in mrene;
  • Pospešuje prebavo – prehranske vlaknine, ki so v tem čaju, omogočajo normalno delovanje prebavil, saj pospešujejo metabolizem, blažijo prebavne težave, slabost in nelagodje;
  • Zavira menstrualne bolečine, saj deluje kot analgetik in uravnava ciklus;
  • Krepi kosti, saj je nabit z minerali: kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem in vitaminom C, ki preprečuje artritis in osteoporozo;
  • Izboljšuje zdravje ustne votline, saj zavira bakterije, ki lahko povzročijo bolezen dlesni, karies in obloge. Osvežuje dah.

Kako ga pripravite …

Izberite tri srednje velika jabolka, nato jih namočite v topli vodi. Dodajte jim pol žlice sode bikarbone, naj se v tekočini namakajo dve uri. Po tem jih operite pod curkom mlačne vode, olupite in nasekljajte lupino, sočni del pa narežite na kocke. Nato segrevajte vodo do vretja, zmanjšajte ogenj, nato dodajte jabolka in cimetovo palčko. Kuhajte še deset minut. Umaknite z ognja, naj se malo ohladi, nato precedite in pijte še toplo. V napitek lahko dodate še rezino pomaranče, s tem boste poudarili okus čaja, ter malo medu, da bo napitek nekoliko slajši.

 

Naravni antibiotiki: 8 veličastnih

Foto: Almaje / Getty Images Plus via Getty Images