Začimbe in živila, ki jih lahko uporabljate namesto soli

namesto soli

Nekako smo navajeni, da med kuhanjem vedno posežemo po soli in si težko predstavljamo jed, ki ni vsaj malo soljena. Vendar pa je sol v veliki meri vzrok za nastanek številnih bolezni – od visokega krvnega tlaka do hipertiroze (bolezni ščitnice). Zato vam predstavljamo začimbe in živila, ki jih lahko uporabljate namesto soli.

Natrij je glavni element soli, marsikdo pa ne ve, da se natrij nahaja tudi v številnih drugih začimbah, ki jih uporabljamo pri pripravi hrane. Da bi brez dodajanja soli izboljšali okus hrane, jo zamenjajte z zelišči, živili in začimbami, ki so veliko bolj zdrave.

1. Cimet

Gre za eno najstarejših začimb, znan pa je predvsem v Indiji, Šri Lanki in drugih predelih Azije. Je odlična zamenjava za sol, saj ima sposobnost uravnavanja ravni sladkorja v krvi, prav tako pa znižuje holesterol.

2. Bazilika

Njeni listi se pogosto uporabljajo v kuhinji. Bazilika ima veliko zdravilnih lastnosti, prav tako pa je odlična zamenjava za sol.

3. Čili

Tudi čili lahko zamenja sol in daje jedi topel, pikanten okus. Največ se uporablja v mehiški, španski in indijski kuhinji.

4. Česen v prahu

Ne le da izboljša okus hrane, temveč je tudi super alternativa za sol. Prav tako ima številne zdravilne lastnosti, uporabljate pa ga lahko pri pripravi mesa, rib, testenin, …

5. Črni poper v prahu

Črni poper v prahu daje jedem intenziven in aromatičen okus, obenem pa je odlična zamenjava za sol.

6. Sojina omaka

Vsi vemo, da ima sojina omaka rahlo slan okus, saj že sama po sebi vsebuje nekaj soli. Jedem zelo izboljša okus, ima pa tudi visoke hranljive vrednosti, zato je soja odlična za naše zdravje.

7. Sveže stisnjen limonin sok

Limonin sok je znan kot naravni konzervans in je prav tako super zamenjava za sol. Poleg tega pa vzdržuje narezano sadje čim dlje sveže.

8. Sončnična semena

Sončnična semena imajo visoke hranljive vrednosti, zato jih je dobro vključiti v svoj jedilnik.

 

Vsak dan bi morali piti vodo z limono

Foto: didecs / Getty Images Plus via Getty Images