Začimbe, ki bi jih morali uživati vsak dan

začimbe

Začimbe izboljšujejo okus jedi, prav tako pa so zelo zdrave in pomagajo preprečevati številne bolezni, med njimi tudi maligna obolenja.

Že v daljni preteklosti smo doumeli, da hrana neposredno vpliva na zdravje, saj iz nje telo črpa energijo za svoje delovanje, za mehanizme, ki omogočajo normalno funkcioniranje našega telesa. Danes vemo, da številna živila, tudi rastline in zelišča, vplivajo na splošno dobro počutje, zdravje in odpornost telesa. S tem pa zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni, tudi raka. V večini primerov teh fitoterapevtskih sredstev ni težko dobiti in tudi draga niso. Še več, najverjetneje jih že tako ali tako imate v svoji kuhinji in jih vsakodnevno uporabljate za pripravo obrokov ali čajev. Govorimo o začimbah, kot so recimo rožmarin, origano, repinec, bazilika, koriander, ingver, pekoča paprika, kurkuma, cimet, klinčki in druge.

Kurkuma

Rastlina z značilno rumeno barvo, ki jo uporabljajo v azijski kuhinji že tisočletja. Z njo pripravljajo razne jedi, z njo prav tako obarvajo gorčico in določene vrste sira. Poleg tega svežo korenino in sušeni prah uporabljajo v zdravilnih pripravkih za zdravljenje vnetij, spodbujanje prebave in preprečevanje kardiovaskularnih bolezni in raka. Kurkuma vsebuje kurkumin, snov, ki lahko prepreči številne težke bolezni. Take, ki napadejo kostni mozeg, jetra, črevesje in slinavko ter rodila in podobno. Izzove lahko apoptozo ali smrt celic, ki so mutirale in škodijo našemu zdravju. Če želimo sestavine kurkume čim bolje izkoristiti, jo je najbolje zmešati z hrano, ki je bogata z maščobami, recimo oljčnim ali lanenim oljem, ali pa jo uporabiti v zelenem čaju, v kombinaciji s poprom in limoninim sokom. Optimalna količina je pol žličke na dan, a bodite previdni, če imate težave z ledvičnimi kamni.

Ingver

Vpliva na boljše delovanje kardiovaskularnega sistema, saj zmanjšuje sladkor in nezdrave maščobe. Deluje pa tudi antikancerogeno, pomaga preprečevati določene vrste karcinoma, še posebej rak na jajčnikih, prostati, dojkah in koži. Uporaben je tudi za blaženje teh bolezni. Ingver je odličen za spodbujanje apetita, ki ga bolniki, ki se soočajo s težkim in napornim bojem z rakom, pogosto izgubijo. Blaži tudi slabost, stranski učinek agresivne kemoterapije (pred uporabo se posvetujte z zdravnikom in ne pretiravajte). Poleg tega deluje hepatoprotektivno in varuje jetra pred sevanjem. Lahko ga pijemo v obliki čaja, uporabljamo ga tudi v drugih zdravilnih pripravkih, v kombinaciji z začimbami, ki imajo podoben učinek.

Pekoča paprika

Ta začimba je bogata s kapsaicinom, ki deluje kot zelo močan antioksidant. Kot kažejo študije, bolj kot je pekoča paprika, več komponente kapsaicin je v njej. Torej bolj pekoče vrste bolje preprečujejo prostim radikalom, da bi povzročili maligne spremembe v celicah našega telesa. Paprika deluje tudi protivnetno, njen prah lahko uporabljamo tudi za pripravo oblog za zaviranje bolečin v sklepih in kosteh.

Česen

Je odličen imunostimulator, ki krepi sposobnost našega telesa, da se učinkovito upre raznim boleznim, tudi rakavim – še posebej ga priporočamo pri raku na želodcu, prostate in črevesja in drugih karcinomov. Blokira namreč snovi, ki povzročajo rak, če pa se je bolezen že pojavila, preprečujejo rast rakavih celic in spodbujajo njihovo propadanje. Zato je česen treba vključiti v redno prehrano in ga čim več zaužiti svežega, saj kuhanje uniči določene zdravilne sestavine.

Rožmarin

Ker vsebuje dve kislini – kofeinsko in rožmarinovo – ta sredozemska rastlina deluje proti antioksidantom in vnetjem. Učinkovito razstruplja telo, še posebej pomaga pri izločanju snovi, ki lahko spodbudijo nastanek raka dojk in črevesja, pomaga pa blažiti tudi želodčne težave, ki jih povzročajo. Lahko ga zaužijemo s čajem, v juhah, omakah, mesnih jedeh.

Koriander

Koriander je tudi rastlina, ki deluje proti raku in lahko prepreči nastanek heterocikličnih aminov med toplotno obdelavo mesa – nekatere študije kažejo, da hrana z visokim deležem teh spojin povečuje tveganje za nastanek raka. Poleg tega je ta začimba bogata z antioksidanti in pomaga odpravljati težke kovine iz telesa – recimo svinec in živo srebro, ki lahko povzročita vnetja in druge bolezni. Seme je odlično za pripravo čajev, liste pa lahko uporabimo v smutijih in sokovih.

 

Preberite tudi članek Vitaminska bomba, ki jo potrebujete.

Foto: Monticelllo / iStock / Getty Images Plus via Getty Images, PR