Zdrava izguba teže: 5 korakov do vitkosti

zdrava izguba teže

Razkrivamo vam pet osnovnih korakov do vitkosti, pri katerih je pomembna zdrava izguba teže. In kaj priporočajo strokovnjaki? Zmanjšanje velikosti porcij, redne obroke, uživanje surove zelenjave in sadja, izogibanje sladkarijam in povečanje fizične aktivnosti.

Kje delamo napake?

Ko se naučimo, katere korake moramo narediti, se zgodi, da ponovimo vedno enake napake. Prva in najbolj pogosta napaka je, da sprejmemo določen način prehrane (dieto) brez posveta s strokovnjaki dietoterapije. Sprejemanje dietnega načina prehrane brez razmišljanja, kako bo to vplivalo na organizem, je naslednja napaka. Zelo omejene diete se ne moremo držati dolgotrajno, zato je po povratku na običajen način prehrane hitrejša pridobitev telesne teže.

Nadzor porcij

Zmanjšanje in nadzor porcij je eden od najpomembnejših korakov na poti k zdravemu življenju. Kaj to pravzaprav pomeni in kako se tega naučiti? Hrane ne smemo uživati po načelu ‘koliko želimo’, ampak po potrebah, ki so za vsako osebo različne. Treba se je posvetovati s strokovnjaki dietoterapije, da bi individualno določili velikost porcije.

Nizkokalorična sladila kot zaveznik

Priporočilo za prehrano, ki bo dalo rezultate pri zmanjšanju telesne teže, izključuje dodatke sladkorja, a vseeno je potrebno omogočiti uživanje v sladkem okusu, na primer v priljubljenem napitku. Strokovnjaki priporočajo nizkokalorična sladila, ki so splošno znana kot varna (steviozid, aspartam, K-acesulfam in drugi). Nizkokalorična sladila ne povečujejo apetita, niti telesne teže, ne dvigujejo vrednosti sladkorja in inzulina v krvi, doprinesejo pa k zmanjšanju telesne teže. So bistven del medicinske prehranske terapije ob prekomerni telesni teži/debelosti in drugih boleznih poleg preobilne prehrane.

Pomembna vloga vadbe

Sedeč način življenja ima za posledico povečanje telesne teže in tudi pojav različnih kostno-sklepnih in mišičnih degenerativnih bolezni. Priporočila za fizično aktivnost so odvisna od starosti, zdravstvenega stanja, stanja prehranjenosti, določene terapije z zdravili in profesionalne ter rekreativne fizične aktivnosti. Fizična aktivnost mora biti individualno prilagojena in vsakodnevna. Hoja je vedno priporočljiva, saj ne potrebujemo posebnih pogojev. Zdravnik mora priporočiti vrsto fizične aktivnosti, intenziteto, pogostost in njeno trajanje.

Namesto izločanja določenih živil iz prehrane, umestite na jedilnik večjo količino sadja in zelenjave. Zdrava izguba teže je namreč ključ do vzdrževanja želene postave.

 

Z začimbami na zdrav način do želene postave

Foto: Nensuria / Getty Images Plus via Getty Images