Amaya: “Na poti me vodi strast”

Amaya

Njen glas je poln strasti, takšen, kot je tudi sama: strastna v vsem, kar dela. Z njeno glasbo se ji je potrdilo, da ima največji učinek takrat, ko je iskrena. Preteklo leto je Majo Keuc (njeno ustvarjalno ime je Amaya) pripeljalo nazaj domov v Slovenijo.

“Ko sem se vmes poleti vrnila nazaj v Stockholm, sem začutila, da to ni več mesto, v katerem bi želela ostati do konca svojega življenja. Šele po nekaj mesecih doma sem ugotovila, kako je bila moja duša podhranjena in kako zelo sem pogrešala svojo družino in prijatelje. In to, da lahko govorim svoj materni jezik,” je iskreno povedala Amaya.

Ujeli smo jo, ko je ravno zaključila učno uro petja preko zooma in takoj poudarila, da ima izjemno talentirano učenko Evo. “Dan je bil obarvan precej netipično nedeljsko, saj me je čakala kopica elektronske pošte in administrativnega dela ter usklajevanja za snemanje naslednjega videospota za novo pesem Sleep Alone, ki izide že 12. februarja,” pove o projektu, ki se mu posveča zadnje tedne. “Preteklo leto nam je kolektivno pokazalo, kako hitro se življenje lahko obrne in kako moramo ceniti predvsem tiste stvari, ki jih velikokrat jemljemo kot samoumevne.

NAZAJ V SLOVENIJO

Skoraj malce slabo vest imam to priznati, ker to vsekakor ni bil scenarij za vsakogar, ampak mi je ta korona prinesla več dobrega kot slabega. Pripeljala me je nazaj v Slovenijo, kjer sem mislila, da bom najprej ostala kakšne tri tedne, da se prva karantena izpelje. Potem pa se je izkazalo, da bo to bolj kakšno leto. Ko sem se vmes poleti vrnila nazaj v Stockholm, sem začutila, da to ni več mesto, v katerem bi želela ostati do konca svojega življenja. Šele po nekaj mesecih doma sem ugotovila, kako je bila moja duša podhranjena in kako zelo sem pogrešala svojo družino in prijatelje. In to, da lahko govorim svoj materni jezik.

SVET NA INTERNETU

Glasbena industrija se je morala precej prilagoditi novim razmeram. In čeprav je bilo koncertov v živo občutno manj, so se studijski ‘sessioni’ preselili na aplikacijo zoom.” Ves svet je bil na internetu in povezala se je z ljudmi iz tujine, s katerimi se morda v normalnem stanju ne bi. Hkrati pa je tudi ugotovila, da zelo dobro deluje tudi ustvarjanje na daljavo.

“Res noro. Če bi mi pred desetimi leti nekdo rekel, da bom iz Svečine, iz svoje otroške sobe ustvarjala pesmi z ljudmi v Los Angelesu, ki jih že leta občudujem, mu nikoli ne bi verjela. Posnela sem veliko ‘coverjev’, ki so jih objavili skoraj vsi moji idoli, napisala sem veliko nove glasbe in začela 2021 z novim singlom Goodbye (Zbogom), ki ga bodo nasledili še drugi. Povezala sem se s starimi poznanstvi in spletla nova, se zbližala z družino, se začela učiti klavir …” pove navdušeno in doda, da trenutno večino časa preživi v domačem studiu, kjer piše glasbo, se izobražuje še na drugih področjih, več hodi v naravo, bere …

ŽIVLJENJSKE VREDNOTE

V tem času smo še bolj ugotovili, kaj nam pomeni zdravje in ljubezen, kdo nam stoji ob strani, kdo nam pomaga. Kakšne oblike ljubezni se vse prepletajo v njenem življenju? V čem je Amaya strastna? “To so resnično najbolj pomembne stvari v življenju. Mene je v bistvu že tujina zelo ‘pošolala’, kar se tiče mojih življenjskih vrednot in koliko stvari si jemljemo kot samoumevne. Sem zelo strasten človek in težko opravljam dela, do katerih ne čutim strasti. Za svojo strast sem se pripravljena boriti do konca, četudi je to večkrat zelo težko,” pove Amaya.

“Velikokrat sem se morala ‘udariti’, da sem se naučila, da je vedno vse tako, kot si sama naredim in dopustim. Mi pa največ v življenju pomenijo ljudje, s katerimi sem obkrožena. Na drugo mesto pride glasba, ki je moja droga in imam skoraj strahospoštovanje do njene moči. Rada imam dobro hrano, potovanja, knjige, arhitekturo z dušo, sprehode v naravi, ljubljenje (smeh) …”

V tem obdobju je prišla do mnogih spoznanj, na ritem in življenje gleda zdaj malo drugače. “Izberi svojo bitko – trpljenje do neke mere in težave so v življenju neizogibni. Mi pa se trudimo, da bi jim na vsak način ubežali in nas je strah življenja. To je del življenja! In kadar imamo dovolj močan zakaj, ki ne služi samo polnjenju našega ega, je vse ovire lažje preskakovati.”

SREČNA PO SVOJIH MERILIH

Dolgo časa jo je bilo strah, da bi sprejela napačno odločitev, in na koncu ni sprejela nobene … “Kar je še huje! Letos pa se je v meni nekaj odklenilo in sem si rekla, da je moj prvi cilj, da sem srečna po svojih merilih. In da bom zmeraj sledila sebi z vsemi težavami in ovirami, ki se bodo pojavile na poti. Nekaj izjemno osvobajajočega je v tem. Tudi to, da zmeraj bolj lahkotno delim svojo ranljivost, me v bistvu dela močnejšo, ker vedno manj obsojam in vedno bolj razumem tudi druge. Hkrati pa vem, da ljudje najbolj ostro obsojamo, kadar sami trpimo.”

amaya maja keuc

GLASBENI NAVDIH

Njeni načrti se niso bistveno spremenili. Našla je svojo glasbeno nišo v svetu, v katerega se usmerja že dve leti in za to tudi trdo dela. “Letos sem v Los Angelesu začela štirimesečni Artist Development z managementom Sabrine Claudio, ki je ena izmed moji največjih glasbenih inspiracij. Res je zanimivo, kaj vse se zgodi, ko slediš samemu sebi. Mene je vsak dan česa strah, ampak moja želja je zmeraj močnejša. Dve leti sem jim sledila na Instagramu, nato pa so me med korono kontaktirali oni sami, ker jim je nekdo poslal enega izmed mojih ‘coverjev’.

SOUL GLASBA JE BREZČASNA

Soul glasba je brezčasna in je edina zvrst, ki pride čisto naravno iz mene, zato bom najbrž celo življenje težila k pretežnemu ustvarjanju v tem žanru.” Z letošnjo skladbo Goodbye se ji je potrdilo, da ima njena glasba najgloblji učinek na ljudi takrat, ko je najbolj iskrena.

“In to je bilo zame najlepše darilo za vse, kar sem vmes dala skozi! Letos sem pisanje za druge dala malce na stran. To sem namreč v veliki večini počela na Švedskem. Sedaj sem se osredotočila na lansiranje svojih pesmi. Začela sem tudi s poučevanjem petja, v čemer res zelo uživam. Ker je ena izmed mojih strasti v življenju iz človeka izvleči čim večji potencial, in z ljudmi zelo rada delam. Želim pa si tudi najti način, kako svoje angleške skladbe prevesti v slovenščino. Razlog, da pojem v angleščini je ta, da se ne želim omejevati na samo eno tržišče.”

“Letos se je v meni nekaj odklenilo in sem si rekla, da je moj prvi cilj, da sem srečna po svojih merilih in da bom zmeraj sledila sebi z vsemi težavami in ovirami, ki se bodo na poti pojavile. Nekaj izjemno osvobajajočega je v tem.” -Amaya

Objavljamo izsek iz intervjuja, ki je bil objavljen v februarski reviji L&Z.

Preberite tudi intervju Špela Perc: v harmoniji s seboj.

Foto: Matic Kremžar; intervju: Ilona Penzeš