Dnevna soba: ideje za opremljanje za moderno in prijetno razporeditev

dnevna soba

Dnevna soba je srce hiše ali stanovanja. V njej je središče dogajanja in tudi največ se zadržujemo v tem prostoru, zato smo pregledali, kakšni so aktualni trendi opremljanja dnevnih sob, ki so obenem praktični ter lepi.

Kot smo že dejali, dnevna soba je središče hiše ali stanovanja, zato si vsi želimo, da je lepo opremljena in ji glede tega tudi posvečamo več pozornosti. Tudi iz razloga, ker v njej sprejmemo goste, predvsem pa zato, ker sami tukaj preživimo veliko našega časa. Katero pohištvo, dekoracijo, barve, rastline, preproge in podobno izbrati, poglejte v nadaljevanju.

Najprej pohištvo

Še preden začnete iskati dekoracijo, morate vedeti, kakšno pohištvo boste izbrali (to velja za vse, ki šele opremljate). Če pa bi radi le preuredili vašo dnevno sobo, se tudi držite tega pravila, da izhajate iz obstoječega pohištva. Pohištvo, ki je nujno v vsaki dnevni sobi, je: udoben kavč, kavna mizica, regal ali polica za knjige, revije, okvirje slik in podobno, TV regal in če imate dovolj prostora, še kakšno dodatno sedišče.

Dekoracija

Šele sedaj lahko pride na vrsto dekoracija, ki se bo lepo ujela s pohištvom. Najprej pomislite, kakšnega stila dnevne sobe si želite, npr. minimalističen, boho ali brezčasno-eleganten stil. Ko se odločite zanj, boste lažje našli primerno dekoracijo, da se stili ne bodo med seboj mešali. Ideja za lepo dekoracijo: dišeče svečke združite v mini postavitev na kavni mizici – vseeno, ali je le-ta iz marmorja, lesa ali kovine. Takšna postavitev svečk bo sobi dala toplino in povezala vse elemente dekoracije. Na mizo postavite še vazo (ali dve) z rožami in postavitev bo popolna.

Domače in prijetno: blazine, preproge …

Dnevni sobi domačnosti ne sme manjkati in za to bo poskrbel tekstil, kot so npr. okrasne blazine. Okrasne blazine bodo popestrile kavč in nikoli jih ni preveč, ne pozabite pa niti na prijetno deko. Poleg kavča na tla postavite še preprogo, ki je lahko enobarvna ali moderna vzorčasta – velikost naj bo po vaši izbiri.

Barve sten in slike

Barve sten so spet odvisne od vašega okusa in stila. Če želite eleganco, izberite belo, kremno, bež ali sivo barvo. Če želite bolj moderno različico, uporabite petrolej ali temno modro. Tudi pastelni odtenki so odlična izbira (roza, rumena ali svetlo zelena). Pri tem pa se zavedajte, da bolj kot je barva sten nevtralna, lažje boste izbrali dekoracijo, ki jo lahko tudi spreminjate glede na sezono. Zemeljski odtenki ne gredo nikoli iz mode in z njimi je tudi najlažje kombinirati vse ostalo.

Zelo pomembno vlogo pa imajo tudi slike na stenah, ki jih bodo zelo popestrile. Izberete lahko več okvirjev slik, ki jih razporedite po eni steni. Zelo priročne pa so tudi tapete, ki dnevno sobo lepo osvežijo.

Za piko na i

Zelenje daje prostorom tisto piko na i, domačnost in življenje. Izberite takšno, ki vam je všeč in ki vam ustreza. Če za rastline nimate veliko časa oziroma radi pozabite nanje, izberite takšne, ki niso zahtevne.

Foto: Follow the Flow / Getty Images Plus via Getty Images