Miti o ločitvi, v katere morate nehati verjeti

o ločitvi

V naši družbi so prisotni številni miti o ločitvi, razveljavitev poroke pa je še naprej tabu tema. Predstavljamo vam najpogostejše zablode in mite o ločitvi, v katere mnogi še naprej verjamejo. Omeniti moramo, da niso vse statistike tako črne, kot ste si morda mislili.

Miti o ločitvi

Polovica zakonov se konča z ločitvijo

Mit, da se kar 50 % zakonov konča z ločitvijo, je zastarela informacija, ki je bila aktualna pred 40. leti. Raziskave so pokazale, da je bilo v 90. letih kar 70 % zakonov uspešnih. Dandanes pa se pari kasneje odločajo za poroko, s čimer sprejmejo tudi zrelejšo odločitev. Od tukaj izhaja tudi manjši odstotek ločitev.

Ločitev in vpliv na otroke

Glede na raziskave je ločitev lahko stresna za otroke, vendar ne more niti približno tako negativno vplivati na njihov nadaljnji psihološki razvoj, kot lahko negativno vplivata starša, ki se ves čas prepirata. Številne študije so namreč pokazale, da otroci potrebujejo stabilno in mirno okolico, vseeno, če starši živijo skupaj ali ne. Ključno je, da sta starša prisotna v njihovem življenju, ne glede na ločitev.

Ločitev je neuspeh

Veliko ljudi ima po ločitvi bolj zdravo in veliko bolj srečno življenje. Zato ločitev nikakor ni neuspeh.

Skupno življenje pred poroko zmanjšuje možnosti za ločitev

Študija iz leta 2014, ki so jo izvedli na Univerzi v Južni Karolini, je odkrila, da dejstvo, da pari skupaj živijo že pred poroko, ne vpliva na kvaliteto zalonskega življenja. Kar pomeni, da to ne zagotavlja dolgoletnega zakona.

Prevara in ločitev

Presenetljivo, vendar prevara ni najpogostejši razlog za ločitev. Obstaja namreč ogromno parov, ki so ostali poročeni kljub prevari.

Nezadovoljstvo

Zakon ni vedno lahek. Ponavadi zahteva veliko energije, razumevanja in dobre komunikacije. Če ste nezadovoljni z določenim delom zakona, to ne pomeni, da je ločitev neizbežna. Pomembno je, da s partnerjem delata na tem delu zakona in ga popravita.

 

Odnosi: DIY terapija za pare

Foto: Pexels; povzeto po lepotaizdravlje.rs