Naredite sami: Dišeče palčke za dom

dišeče palčke

Da bi vaš dom lepo dišal, ne rabite porabiti ogromno denarja. Pravzaprav je dišeče palčke za dom preprosto narediti, le nekaj pripomočkov potrebujete.

Dišeče palčke so velik hit

Dišeče palčke in difuzorji so zadnje čase zelo popularni, zato imajo v trgovinah tudi zelo visoke cene, saj je velik poudarek na lepih embalažah in stekleničkah ter napravah, ki se lepo podajo z interierjem. Pa vendar si lahko dišavo za dom naredite kar sami, pri tem pa ne potrebujete veliko sestavin. In kaj je najbolje? Uporabite lahko eterična olja, ki so vam najbolj všeč!

Eterična olja

Milijone let so se rastline borile z nevarnimi mikroorganizmi in tako razvijale svoje orožje, ki bi jim pomagalo v tem boju. Rezultat tega boja je nastanek posebnih žlez v rastlinah, ki jih imenujemo eterična olja. Da pa bi se rastlinski ekstrakti sploh lahko tako imenovali, so najprej potrebni destilacija, stiskanje ali direktno segrevanje rastlinske mase brez destilacije – kar je sicer redek način pridobivanja eteričnega olja. Njihove številne koristi v obliki drobnih kapljic lajšajo številne težave, kot so sinusitis, prehladi in gripe ter utrujenost in nespečnost. Kupljene dišave za dom pa lahko vsebujejo veliko kemikalij, zato je bolje, če jih napravite sami na osnovi vode ali olja. Za dišavo na oljni osnovi potrebujete čisto srekleničko, lesene palčke ter mešanico baznega in eteričnega olja po vaši izbiri. Za ta domači projekt lahko uporabite prazne parfumske stekleničke, stekleničke od olja ali male vaze, pomembno je le to, da nimajo velikega grla, saj bi v nasprotnem primeru tekočina prehitro izparela.

Bazna olja

Kot bazno olje se najpogosteje uporabljata sončnično in mandljevo olje. Bazna olja imajo vlogo nosilca vonja, v skrajnem primeru pa lahko uporabite tudi vodo. Če se odločite za vodo, ji dodajte žličko alkohola, da bi se eterično olje dobro povezalo z vodo. Za 50 ml baznega olja boste potrebovali okoli 10 kapljic eteričnega olja po vaši izbiri, za prvič lahko nanesete tudi manj kapljic. Na koncu v stekleničko in tekočino dajte še palčke, ki jih lahko kupite v bolje založenih prodajalnah.

dišeče palčke olja

Katero eterično olje izbrati?

Evkaliptus

Zelo pomaga pri zdravljenju dihal, učinkovit pa je tudi pri krepitvi imunskega sistema.

Sivka

Ta prekrasna rastlina bo vašemu domu dala sproščujočo atmosfero.

Limona

Limona istočasno sprošča in izboljšuje razpoloženje, obenem pa prostor osveži, zato jo boste našli v številnih produktih za odišavljenje doma.

Meta

To eterično olje uporabljajte, če imate pogoste težave z glavoboli. Poleg tega pa ima zelo prijeten vonj.

Muškatni žajbelj

Je zelo sproščujoč in lahko pomaga pri nespečnosti.

Rožmarin

Izboljšuje razpoloženje in imunski sistem, služi pa tudi kot mentalni stimulator.

Ylang ylang

Ima zanimivo ime in je izjemno dober antidepresiv, zato se njegova uporaba priporoča v zimskih mesecih, ko se več časa zadržujemo v stanovanju, saj bo izboljšal naše razpoloženje.

 

Knjige na klubski mizici: kako z njimi ustvariti lepši interier

Foto: Helin Loik-Tomson / Getty Images Plus via Getty Images