Neprijetne vonjave doma in koristni nasveti, kako se jih znebiti

Neprijetne vonjave doma

S hladnejšim vremenom vedno redkeje prezračujemo prostore v stanovanju, kar lahko povzroči neprijetne vonjave. Tukaj so načini, kako to preprečiti.

1. Pomaranča, limona in vanilja za občutek svežine

Če vsak dan kuhate, se boste težko izognili vonju po hrani, ki lahko v prostorih ostane tudi po več dni. Pa vendar obstaja rešitev. Zgoraj omenjena živila lahko skuhate, saj se s kuhanjem povečuje njihov vonj, kar pa deluje osvežujoče in pomirjajoče. Obstaja pa tudi drug način. Za hitro osvežitev prostora pokapljajte nekaj kapljic eteričnega olja na žarnice. Ko se bo žarnica segrela, se bo čudovit vonj hitro razširil po celotnem domu.

neprijetne vonjave

2. Sivka za svež vonj stanovanja

Če boste zmešali skodelico boraksa in 15 kapljic eteričnega olja sivke, boste hitro odstranili neprijetne vonjave ter osvežili npr. preprogo. Neprijetne vonjave lahko nevtralizirate tudi tako, da s to zmesjo popršite oblačila. Ne pozabite pa tudi na dejstvo, da sivka odstranjuje molje iz omar! Predlagamo, da si naredite vrečke, v katere dodate zgoraj omenjeno zmes, in jih razporedite po omari.

3. Skodelica kave

Neprijetne vonjave v hladilniku bo vsekakor nevtralizirala skodelica z nekaj žlicami sveže zmlete kave. Če bi se radi znebili vonjav po ribah, ki ostanejo v posodi, v kateri ste jih pekli, posodo nato dobro zdrgnite s kavno usedlino ter jo operite v hladni vodi. Kava prav tako nevtralizira vonjave v torbi, tako da dajte nekaj kavnih zrn za dva dni v nogavico. Po kuhanju kosila pa predlagamo, da skuhate kavo, saj bo že sam vonj po kuhani kavi zmanjšal vonj po kuhanju.

4. Soda bikarbona

Neverjetno, vendar resnično: soda bikarbona vam bo pomagala tudi pri nevtraliziranju vonjav po vlagi. Ta večnamenska zadeva bo rešila tudi težavo z vonjavami po dimu v prostoru. Vse, kar morate storiti, je, da pustite odprto posodo s sodo bikarbono sredi prostora, le-ta pa bo vpila vonjave. Tudi vonj, ki nastane v pralnem stroju, boste nevtralizirali tako, da boste ob pranju vanj dodali žlico sode bikarbone.

5. Kis

Pred in po kuhanju blizu štedilnika postavite kozarec s kisom (še posebej, če kuhate jed z močnim vonjem). Ta trik se priporoča tudi pri pripravi rib, ki kljub odličnem okusu žal nimajo najbolj prijetnega vonja, ki lahko ostane v prostoru še več dni. Kis vpija vonjave, zato ga imejte ob kuhanju vedno pri roki, tudi nekaj ur po tem, ko ste že zaključili.

 

»Fika«: Zakaj bi si morali vzeti več časa za švedsko metodo sproščanja – in zakaj nam lahko tako zelo koristi

Foto: Liudmila Chernetska, Anna-Ok / Getty Images Plus via Getty Images