»Fika«: Zakaj bi si morali vzeti več časa za švedsko metodo sproščanja – in zakaj nam lahko tako zelo koristi

fika

Dandanes obstajajo številni načini in rituali za sproščanje. Težava je le v iskanju naprimernejšega zase. Fika je švedska tehnika sproščanja, pri kateri lahko vsak najde nekaj zase.

Fika: tako Švedi vključujejo sproščanje v svoj vsakdan

Jeseni in pozimi je naše razpoloženje na najnižji ravni. Na to pa vplivajo turobni dnevi, ko se sonce redko prikaže, temperature strmo padajo, stresen vsakdanjik pa vse skupaj še poslabša. In od koga drugega kot od Švedov bi se lahko učili sproščanja in spokojnosti. Niso brez razloga na seznamu prvih desetih držav, katerih prebivalci spadajo med najsrečnejše (po World Happiness Report 2022). Ena od njihovih tehnik sproščanja se imenuje Fika – sedaj se verjetno sprašujete, kaj to sploh je.

Kaj sploh je Fika?

Ko pomislimo na Švedsko, se spomnimo zasneženih, očarljivih mest, kul mode in slastnih cimetovih rolic. Lahko rečemo le to, da ti ljudje znajo uživati in živeti. In čeprav je pri njih pozimi še bolj hladno, ta čas vedno dobro izkoristijo. V prevodu fika pomeni ‘kava na prvem mestu’. To besedo je pravzaprav težko direktno prevesti, jo bomo pa poskusili opisati. Švedi si vsak dan vzamejo čas za »fiko«, kjer si v dobri družbi privoščijo okusno skodelico kave, ugriznejo v slastno cimetovo rolico ali kos torte ter se pogovarjajo. Ta majhen premor je tako zasidran v njihovem vsakdanu, da ga nekateri vključujejo tudi v pogodbe o zaposlitvi.

Kako jo vključiti v naš vsakdan?

Na srečo ne potrebujete veliko. Privoščite si skodelico kave (ali čaja), okusen prigrizek in dvajset do trideset minut počitka. To lahko storite sami ali v družbi prijateljev, sodelavcev ali pa se dogovorite kar za takšen sestanek. In Švedi priporočajo, da se v tem času poskusite držati stran od mobilnega telefona. Osredotočite se na to, da ste v družbi, če pa ste sami, se osredotočite na svoje misli. Če boste švedski ritual redno izvajali, boste opazili, da sta vaša pozornost in motivacija po tem veliko večji.

 

Vroča čokolada s trufli: Popoln zimski napitek, za katerega potrebujete le 3 sestavine

Foto: Jokic / Getty Images Plus via Getty Images