Univerzalno naravno sredstvo za čiščenje

sredstvo za čiščenje

Pomlad je pred vrati in to pomeni, da se bomo kmalu lotili spomladanskega čiščenja. Ker pa čistila v veliki meri vsebujejo razne kemikalije, je bolje poseči po naravnih. Predstavljamo vam univerzalno naravno sredstvo za čiščenje.

Spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje – oziroma lahko bi mu rekli tudi generalka doma – zahteva nakup določenih čistil in kemikalij za okna, tla, pohištvo, preproge in kopalnico. Ker kemikalije veliko večino ljudi dražijo, pride lahko do poškodb kože, zato uporabljamo pri delu rokavice, nekateri tudi masko za obraz, da ne vdihavajo strupenih hlapov. Zato je generalno čiščenje precej neprijetno opravilo. A k sreči se lahko uporabi kemičnih in agresivnih sredstev izognemo, saj obstaja precej boljša in bolj zdrava rešitev.

Organska čistila

Gre za organska, povsem naravna čistila na rastlinski osnovi, ki so enako učinkovita kot čistila, ki jih kupimo v trgovini. Odpravljajo nečistoče, glivice, molje ter druge neželene bakterije, ki jih v domu zagotovo ne potrebujemo. A ne le to, vonjave bodo prijetno odišavile naš dom in izboljšale naše počutje.

Kako narediti sredstvo za čiščenje?

Uporabite kovinsko posodo (ne plastično ali leseno) ter vanjo stresite pol skodelice sode bikarbone, nato pa dodajte 5 kapljic eteričnih olj: rožmarina, materine dušice, cimeta in limone. Zmešajte (najbolje s kuhalnico), tako da se olja in soda bikarbona dobro premešajo in povežejo. Lahko dodate tudi limonino ali pomarančno lupino ter kakšno vejico rožmarina. Pred uporabo naj čistilno sredstvo počiva kak dan. Shranite ga v steklenici s pršilom. Namesto eteričnih olj lahko uporabimo kar posušene lističe ali dele rastlin in sicer 3 do 5 žlic vsake od naštetih rastlin. Če imate na voljo sveža zelišča, pa v mešanico vode in sode stresite 9 žlic drobno nasekljanih zelišč.

 

Preberite tudi članek Nasveti, ki bodo olajšali spomladansko čiščenje omar.

 

Foto: Getty Images via Guliver