V ravnotežju med družinskim življenjem in kariero

med družinskim življenjem in kariero

Kako spretno znajo žonglirati med družinskim življenjem in kariero, nam je zaupalo šest žensk, ki jih zelo radi občudujemo. Čeprav se zdi, da je vedno lahko, so spregovorile iskreno in brez zadržkov. Zagotovo bodo v navdih mnogim izmed vas!

V nadaljevanju objavljamo kratek izsek intervjuja, ki si ga lahko v celoti preberete v aktualni reviji L&Z.

ana med družinskim življenjem in kariero

ANA ŽONTAR KRISTANC

Mama Timonu (6 ) in Liamu (4) in uspešna blogerka Anina kuhinja

Kuharska oddaja, ki jo je izstrelila med zvezde

Ko je priletela priložnost za snemanje kuharske oddaje, sem bila stara 21 let in sredi študija prava. Tako v tistem trenutku še nisem razmišljala o redni zaposlitvi – bolj o prekinitvi študija. Seveda sem takoj zgrabila priložnost, saj je hkrati prišel dogovor, da bom skupaj z oddajo lahko izdala svojo prvo kuharsko knjigo. Želja po lastni kuharici je bila namreč ena mojih največjih želja in čeprav sem se kamer na začetku izredno bala in sem imela pred snemanjem neverjetno tremo, sem bila takoj za.

Partner je verjel vame

Brez dvoma je moj partner moja največja opora. Brez njega ne bi bila na tej poti, saj je že od vsega začetka verjel vame in me spodbujal. Najtežje mi je bilo graditi svojo znamko in delati brez predaha celi dve nosečnosti in biti pravzaprav brez porodniške.

Delo od doma

Včasih mi gre super, včasih malo manj. Moj največji as v rokavu, ki sem se ga priučila, ko sem postala mama, je, da sem neverjetna organizatorka in znam dobro načrtovati. Prav tako sem se naučila, da se hitro obrnem in res postanem kot nekakšen multipraktik, ki dela več stvari hkrati. Kljub temu mi vedno ne uspe vsega dobro uskladiti in potem pride slaba vest, da nič ne naredim tako, kot je treba.

 

antea med družinskim življenjem in kariero

 

ANTEA MRAMOR BITENC

Mama Uli Sijaj (3) in igralka, pevka, tv-urednica in producentka

Povezani s konji

Dejavnost, ki je samo moja in Ulina, so definitivno konji. Že več kot 15 let se ukvarjam s konji, sem presrečna, da lahko to ljubezen predajam naprej nanjo.

Brez podpore ne gre

Največja podpora je zagotovo Uroš. Najtežje mi je bilo ravno v letu 2020, ko me je skoraj celo leto okupiralo delo za televizijsko oddajo in sem delala tudi po 12 ur dnevno. Bilo je izredno psihično naporno.

Ne obremenjujte se

Mantra, ki jo vedno ponavljam in ki mi je prihranila ogromno živcev – ne obremenjuj se s stvarmi, ki niso pod tvojo kontrolo. Če ste doživeli stresen dan v službi, ne izgubljajte popoldneva razmišljujoč o tem dnevu, ker ne morete ničesar spremeniti.

 

brigita

BRIGITA BRAČKO

Mama Luki (6) in lastnica marketinške in PR agencije in jogistka

Najlepša izkušnja

Z družino smo se odpravili na pot okoli sveta. Tako drzne ideje vedno ustvari moj mož. Sama se zagotovo tega ne bi lotila, ker je bilo za organizacijo poti vloženega res ogromno dela in raziskovanja. Danes sem mu neskončno hvaležna za to izkušnjo.

Ključ za uspešen odnos

Pogosto se premalo zavedamo, kako pomembno je, da imamo podporo in oporo v nam dragih ljudeh. A še bolj je pomembno, da jo najdemo tudi v sebi in v življenju. Enostavno si moramo zaupati, da se bodo vse situacije vedno odvile, kot se morajo, včasih bolje, drugič slabše. Moja največja opora sta mož in sin.

Ustreza mi delo od doma

Pravzaprav sem že pred leti ugotovila, da sem najbolj kreativna in produktivna, ko delam doma. Tu imam svoj mir. Mogoče mi delo od doma ustreza tudi zato, ker je marketing sicer zelo razgiban, veliko komuniciram z ljudmi in včasih potrebujem mir, ko vzamem računalnik, grem v posteljo in tam oddelam cel delovnik.

 

taya

TAYA DAMJAN

Mama Niki (6) in radijska voditeljica

Njuni skupni trenutki

Čeprav radi skupaj igramo razne družabne igre, pa z Niki najraje ustvarjava. Iz vseh mogočih materialov izdelujeva marsikaj. Verižice, slike, maske, kipce … Uživa, če se urejava in tako ji vsako jutro med zajtrkom naredim pričesko za v šolo.

Dobro se usklajujeta

Tako moji kot Jernejevi starši od nekdaj z veseljem priskočijo na pomoč, kadar le lahko. Je pa res, da že od nekdaj dobro usklajujeva obveznosti med seboj, tako da v osnovi varstva ne potrebujeva velikokrat.

Bodite iskreni do sebe

Biti morate iskreni do sebe, saj marsikatera kariera zahteva celega človeka, in ne samo osem ur dnevno. V takem primeru se odločate, ali boste vzgajali otroka sami ali bodo v večjo pomoč starši in očka, morda celo varuška.

 

tina

TINA DEU

Mama Rožletu, Natanu in Vitalu in podjetnica

Njihove odrasle debate

Obdobje, ko te otroci ne potrebujejo več toliko, se prikrade kar naenkrat. Zdaj, ko so vsi moji trije sinovi najstniki, je stvari, ki jih počnemo skupaj, vedno manj. Včasih mi je zaradi tega malo hudo, ampak gre za normalen proces, ki ga starši ne smemo ovirati.

Otroci del poslovne zgodbe

Oba z Aljažem sva zaposlena v družinskem podjetju Palačinkomat, ki se ukvarja s prodajo pripravljene zmesi za palačinke Palačinke Takoj!, kadar je to mogoče pa s peko palačink sodelujemo tudi na raznih dogodkih. Pri nas dan ni enak dnevu, zato je pomembno, da si vsi stojimo ob strani in se podpiramo.

Iskreni zapisi

Blog Tina in fantje je začel nastajati, ko sem nehala delati v medijih in se mi je zdelo škoda, da bi nehala tudi pisati. Teme sem večinoma črpala iz družinskega življenja in aktualnih dogodkov … Ljudje so moje zapise kmalu vzeli za svoje, ker so bili realni in tudi smešni.

 

alja

ALJA PERNE

Mama Liamu (2,5), modna in lifestyle vplivnica in oblikovalka znamke The Base Level

Dela ne nosi domov

Večino časa delam v pisarni, ki jo imam skupaj z razstavnim prostorom v Tobačni v Ljubljani. Tam sem tudi bolj produktivna in občudujem vse tiste mamice, ki delajo od doma z majhnimi otroki. Kakšen dan delam tudi na terenu, predvsem takrat, ko ustvarjam vsebine za Instagram. Držim se pravila, da pisarniškega dela ne nosim domov.

Hvaležna družini

Moja največja opora je družina. V največji meri mož, pa tudi moja mami, oči in babi, ki z veseljem čuvajo Liama, skočijo po material na drugi konec Slovenije, skratka, priskočijo na pomoč z vsem, kar potrebujem. To mi res veliko pomeni in mi tudi prihrani marsikatero pot, predvsem pa čas. Brez njih si sploh ne predstavljam, kako bi potekala najina organizacija.

 

Celotni intervju si preberite v aktualni 155. številki revije L&Z.

 

Preberite tudi intervju Špela Perc: v harmoniji s seboj.

 

Foto: osebni arhiv; Intervju: Ilona Penzeš