Znate pripraviti okusni domači poke bowl?

poke bowl

Poke bowl je jed, ki je v zadnjih letih postala zelo popularna tako pri nas kot po svetu. Oblika, ki jo danes poznamo, pa je pravzaprav nastala v 70. letih na Havajih.

Poke je surova riba, največkrat tuna (tudi losos), narezana na kocke in marinirana v sojini omaki, sezamovem olju in čebuli. Postreže se kot predjed ali glavna jed ter je ena glavnih avtohtonih jedi havajske kuhinje. Tradicionalni obliki sta aku in he’e. He’e poke se običajno imenuje z japonskim imenom, razen na predelih, kot je otok Ni’ihau, kjer govorijo havajščino. Okoli leta 2012 je popularnost poke bowl-a zelo narasla, havajske restavracije pa so se začele odpirati po vsem svetu. V njih strežejo to okusno jed po tradicionalni in tudi malce moderni recepturi. Moderna različica vsebuje avokado, teriyaki omako, ponzu omako, gobe, čebulo, kisle jalapeno paprike, sirachu, ananas, ingver, kumare, tuno in riž za suši. Vse sestavine se seveda lahko razlikujejo, odvisno od restavracije. Pomembno pa je poudariti, da obstaja ogromno različic, da glavna sestavina sploh ne rabi biti tuna oziroma riba, prav tako ne rabi biti surova.

Če slavnega poke bowl-a še nikoli niste poskusili, je čas, da se ga naučite pripraviti doma.

Preberite tudi recept za slastno mehiško quesadillo.

Foto: Getty Images via Guliver; povzeto po Ljepota & Zdravlje Hrvaška