Velikonočna dekoracija: Ideje, ki so tako lepe in preproste

velikonočna dekoracija

Zajčki, pirhi, cvetlice in ostala velikonočna dekoracija – s temi idejami boste v svoj dom vnesli pomlad in ga čudovito okrasili.

Velika noč se bliža in sedaj je pravi čas (če tega še niste storili), da si zamislite, kako boste letos okrasili vaš dom. Za vas smo zbrali nekaj zelo lepih idej za barvanje in krasitev velikonočnih pirhov, prav tako si lahko naredite prekrasen pomladni venček ali pa ustvarite DIY škatle za jajca. Možnosti je zares nešteto.

Dilema št. 1: Bela jajca

Takoj na začetku razrešimo dilemo, kako do belih jajc. V lonec nalijte alkoholni kis in vodo v razmerju 1:1. Jajca položite v to mešanico in počakate, da zavre. Nato štedilnik ugasnete in lonec z jajci pokrijete. Tako jih pustite 15 do 20 minut. Na ta način bodo jajčne lupine ostale bolj čvrste.

Velikonočna dekoracija

#1 Pirhi, narejeni s servietno tehniko

Jajca najprej pobelite na način, opisan zgoraj. V posodici si pripravite beljak, ki ga rahlo premešate. Potrebujete pa še čopič, škarje in izbrane serviete z vzorcem. Želeni vzorec najprej izrežite, nato odstranite spodnji dve plasti serviete, da vam ostane samo potiskana. Na del jajca, kamor boste vzorec nalepili, najprej nanesete malo beljaka, nato pa nanj pritisnete vzorec. Sedaj še preko vzorca nežno s čopičem nanašajte beljak in pazite, da se vam ne naredijo zračni mehurčki. Na profilu @ljubkidom imate tudi posnet postopek.

 

#2 Pirhi, barvani s čaji

Jajca najprej pobelite, nato pa v večje skodelice nalijte vrelo vodo in v vsako dodajte 2-3 žlice izbranega čaja. Izberite takšne čaje, ki bodo jajca zagotovo obarvali. Čaj pustite v skodelicah eno uro, da dobite intenzivne odtenke, nato pa ga precedite. Jajca nato položite v skodelice s čajem in jih pustite čez noč. Čaji, ki jajca najlepše obarvajo, in jih je preizkusila tudi @mamakuha, so: slezenovec (vijolična barva), hibiskus (sivo vijolična barva), roiboos (opečnato oranžen odtenek), kamilica z malo kurkume (rumena barva), gozdni sadeži z dodatkom soka rdeče pese (modra barva). Postopek si poglejte na posnetku.

#3 Pirhi, barvani z rižem in jedilno barvo

Jajca najprej pobelite. Za ta postopek boste potrebovali riž, jedilno barvo po izbiri in plastične vrečke. Riž dajte v vrečko, nato dodajte nekaj kapljic jedilne barve in vse skupaj premešajte. Ko dobite želeni odtenek, v vrečko dajte še jajce in spet mešajte, da riž iz vseh strani obda jajce. In to je vsa umetnost. Rezultat bodo krasni pirhi.

#4 Porisani pirhi

Obstaja tudi veliko načinov, na katere lahko jajca porišete s flumastri, tempera ali akrilnimi barvami. Prav tako lahko uporabite bleščice in lepilo. Tukaj jajc ni potrebno pobeliti, če tega ne želite. Možnosti dekoracije pa so neštete. Pred vami je nekaj naših predlogov.

#5 DIY košarice

Na profilu @mamakuha smo našli tudi prikupno idejo za DIY košarice. Potrebujete manjše škatle od jajc – za 4 ali 6 jajc. Te škatle pobarvajte s poljubnimi barvami ter pustite, da se posušijo. Nato jih dekorirajte s pirhi, cvetlicami, suho slamo, pisanimi trakovi …

Lahko pa jajčne lupine uporabite kot svečke. Potrebujete le vosek in stenj. Vse skupaj nato lepo dekorirate v škatli od jajc.

#6 Cvetlični pomladni venčki

Da bi vaš dom kar izžareval pomlad, so tukaj še cvetlični venčki iz suhega cvetja, ki imajo neomejen rok trajanja. Najprej se odpravite na travnik in izberite travniško cvetje, ki ga nato doma posušite. Ko imate cvetje pripravljeno, potrebujete še lepilo, žice, vrvico in vezice. Nato pa enostavno pustite domišljiji prosto pot. Naredite skico, nato pa si dajte duška – imejte ustvarjalni dan. Obesite ga na vhodna vrata ali pa na steno v kuhinji in polepšajte celoten prostor. Nekaj idej za čudovite venčke smo dobili pri @sanjskisopek. 

 

Recept: velikonočna cheesecake jajčka

Foto: leonori, Veronika Viskova, asab974, OlegKov / Getty Images Plus via Getty Images, Instagram, Pinterest, PR