9 koristi pitja kokosove vode

kokosove vode

Kokosova voda je prozorna tekočina, ki se nahaja v središču zelenega, še nezrelega kokosa in velja za zelo zdrav napitek. Obenem pa je že nekaj let zelo popularna, zato poglejmo, katere so koristi pitja kokosove vode.

Kaj sploh je kokosova voda?

Kokosova voda ima rahlo sladek, osvežujoč okus. In za razliko od drugih kokosovih izdelkov (kot sta olje in mleko), vsebuje kokosova voda zelo malo maščob. Ker ima lahko konsistenco, je zelo podobna navadni vodi.

Kako vpliva na naše zdravje?

Kokosova voda je zelo zdrava, saj vsebuje veliko hranljivih snovi, med njimi razgradljive hidrate in elektrolite, vključno s kalijem in natrijem. Ali jo lahko pijemo vsak dan? Za večino ljudi velja, da jo lahko pijejo vsak dan. Paziti morajo le tisti, ki imajo bolezni ledvic, saj morajo omejiti hrano in pijačo, ki vsebuje veliko kalija. Med katere spada tudi kokosova voda.

Koristi kokosove vode

#1 Kokosova voda je slastna alternativa dietni coca-coli

Če iščete zdrav napitek, potem si privoščite kozarec kokosove vode. Vsekakor je bolj zdrava kot sladka pijača z mehurčki. Če primerjamo: 330 ml Fante vsebuje 15 g sladkorja, kokosova voda pa okoli 8 g. Seveda ni brez sladkorja, vendar gre za naravne sladkorje, kar je veliko bolje od umetnih sladil.

#2 Vsebuje antioksidante

Bolj kot je sveža, več antioksidantov vsebuje, zato se poskusite izogniti pasteriziranim različicam. Kokosova voda je prav tako vir vitamina C in vsebuje tudi nekaj antioksidantov.

#2 Bogata je z elektroliti

V svetu fitnesa je kot pijača po vadbi zelo popularna ravno zaradi visoke vsebnosti elektrolitov in kalija. Ena študija je ugotovila, da kokosova voda telesu zagotovi boljšo hidracijo kot navadna voda. Ker pa vsebuje sladkor in kalorije, se priporoča zmerno pitje.

#4 Pomaga pri zniževanju holesterola

Kokosova voda pomaga pri zniževanju holesterola, kar je razkrila študija, ki je sicer delala raziskave na živalih.

#5 Pomaga pri ledvičnih kamnih

Ena študija, ki je bila opravljena na podganah z ledvičnimi kamni, je ugotovila, da je kokosova voda preprečila kristalom, da bi se prijeli na ledvice.

#6 Uspešno se bori proti aknam

Kokosova voda lahko zmanjša odvečni sebum na koži, zaradi katerega nastanejo akne. Prav tako pa deluje protivnetno, protimikrobno in razstruplja telo, kar je odlično tudi za zmanjševanje aken.

#7 Ima vpliv proti staranju

Dermatologi pravijo, da vitamini v kokosovi vodi pomagajo proti staranju kože in jo obnavljajo. Beljakovine pa so odgovorne za pospeševanje rasti celic in njihovo aktivacijo.

#8 Vzdržuje zdrave kosti in zobe

En kozarec (240 g) kokosove vode vsebuje 57,6 g kalcija, kar pomeni, da je kokosova voda odlična za naše kosti in zobe.

#9 Pomaga pri mačku

Ste se zbudili in ugotovili, da tisti zadnji kozarec vina ni bil najboljša ideja? Če imate mačka, ga lahko ‘zdravite’ s kokosovo vodo. Pomagala vam bo pri hidraciji, ker pa ne vsebuje kislin, ne bo dražila vašega želodca.

 

Po podatkih nove študije to sadje in zelenjava vsebuje največ pesticidov

Foto: Momnoi / Getty Images Plus via Getty Images