Zaslužite več, vendar vam vseeno ne uspe nič privarčevati? To so razlogi …

privarčevati

Ta občutek je verjetno večini ljudi zelo znan: končno ste dobili povišico ali odličen posel ali ste zmanjšali določene stroške (ker je otrok v šoli, vam ni treba plačevati vrtca) – toda kje je naenkrat ves ta denar, ki bi ga morali imeti na računu in bi ga morali privarčevati? Verjetno ste tudi vi prišli v t. i. lifestyle creek, kar v bistvu pomeni življenjski stil, v katerem možgani zelo hitro absorbirajo, da imajo na razpolago več prihodkov in v skladu s tem sprejemajo odločitve. Nezavedno se tako začnete odločati za dražjo kozmetiko, vložite denar v avtomobil, povečujete svoja naročila prek spleta … In še preden se tega dobro zaveste, je vaš proračun počasi skopnel.

Pred vami je nekaj nasvetov, kako se boriti proti takšnemu načinu življenja oziroma zapravljanja denarja:

Varčujte na dan, ko dobite plačo/denar: Nakazovanje denarja na varčevalni račun na dan, ko dobite plačo, je najboljši način, da boste dejansko nekaj privarčevali. Če že varčujete in ste tega vajeni, to navado prilagodite glede na novo višino plače. Seveda pa si vedno pustite tudi nekaj prostora za uživanje. Najbolje si je odpreti varčevalni račun, na katerega vsak mesec ob istem času nakazujete denar. Tako ste lahko mirni, da tega denarja ne boste porabili.

Aplikacija, ki beleži porabo denarja: Na svoj telefon si prenesite aplikacijo, ki bo analizirala vašo porabo denarja in vam pokazala, za kaj vse porabljate denar. To je odlična zadeva, saj boste takoj videli, koliko denarja gre za malenkosti in stvari, ki jih morda sploh ne potrebujete. Prav tako pa boste lahko preusmerili svoje finančne cilje.

Postavite si cilje: Če jih nimate, je skrajni čas, da si jih postavite. Morda upate, da boste privarčevali za polog za hišo, kupili nov avtomobil ali odšli na potovanje. Vseeno, kakšen je vaš načrt, ga obvezno prilagodite svojim financam.

Pazite, če vzamete kredit: Ko imate na voljo več denarja, ste morda bolj sproščeni pri jemanju stvari na obroke. Vendar je lahko preveliko zadolževanje na kreditnih karticah ali uporaba nakupov na obroke zelo slaba navada, iz katere se je treba izvleči. Težava je v tem, da se lahko dolg zelo hitro poveča. Kredit in zadolževanje seveda nista nujno slaba stvar, vendar pazite, da ne dopustite, da se le-ta povečuje.

Če imate možnost varčevanja, to vsekakor izkoristite, saj obstaja veliko ljudi, ki si tega, žal, ne morejo privoščiti.

 

To je ena izmed skrivnosti, ki vodi do uspeha

Foto: gradyreese / Getty Images Plus via Getty Images