‘Zero waste’ koncept: 5 korakov do … kuhinje brez odpadkov

brez odpadkov

Odločili smo se, da bo naša kuhinja ekološka, torej brez odpadkov in enako pozivamo vas. Obljubimo, povsem enostavno je!

Steklenice

Se spomnite, kako so bile kuhinjske police in shrambe naših babic polne steklenic in kozarcev za vlaganje? Čas je, da izločimo plastične posode in se vrnemo k lepim, funkcionalnim in praktičnim steklenicam. Navdih poiščite na Pinterestu ter svoje police zapolnite z začimbami in živili v lepih steklenicah.

Kuhinjske krpe

Dobre stare platnene krpe, ki se lahko operejo v pralnem stroju, so nekaj, kar vaša kuhinja nujno potrebuje. S tem se boste izognili masovnemu kupovanju papirnatih brisačk v plastični embalaži, ki po nepotrebnem polnijo vaš koš za smeti.

Brez plastične folije

Plastične folije ne le, da onesnažujejo morje in okolje, vendar ima hrana, zavita v plastiko, visoko koncentracijo BPA (Bisphenol-A sintetične kemikalije, ki se uporablja za izdelavo plastike, vključno s plastenkami za vodo), ki dokazao povzroča motnje endokrinega sistema. Alternativa so folije za večkratno uporabo iz čebeljega voska.

Vrečke za skladiščenje hrane

Odlične so za malico, ki ste si jo pripravili za v službo, za prigrizke ter za skladiščenje živil. So dobra investicija, saj jih boste lahko uporabljali dolgo časa.

DIY sredstva za čiščenje

Ste vedeli, da lahko kupljena sredstva za čiščenje preprosto zamenjate z domačimi izdelki, ki ne bodo škodili planetu? Na primer sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna naredite tako, da zmešate destilirano vodo, boraks, alkoholni kis, etilni alkohol in eterično olje evkaliptusa. Sredstvo za tla naredite iz mešanice mila, destilirane vode, boraksa in limonske kisline. Vsa čistila, ki jih sami naredite, hranite v steklenicah s pršilom, ki bodo vedno pri roki.

Hladilnik brez plastike

Ne skrbite, vaša zelenjava ne bo zagnilila, če ne bo shranjena v plastičnih posodah. Organske bombažne torbe so v zadnjih letih vse bolj popularna ‘skladišča’ hrane v hladilniku. Namesto plastičnih, pa raje izberite steklene posode za hrano. Na ta način bo vaša kuhinja zares brez odpadkov.

 

Naredite sami: Dišeče palčke za dom

Foto: Nerudol / Getty Images Plus via Getty Images