Je vaša koža pod stresom? Imamo rešitve, kako se soočiti s to težavo

pod stresom

Ste vedeli, da je za kar 30 % težav s kožo odgovoren stres? Psiha in koža sta namreč povezani na več ravneh, zato se lahko na koži kar hitro pokaže, če ste pod stresom.

Stres je dandanes neizbežen in pušča posledice tako na fizičnem kot psihičnem zdravju, prav tako pa na našem videzu. Strokovnjaki pravijo, da je za kar 30 % težav s kožo kriv ravno stres. In ne glede na to, ali gre za trenutni, akutni ali kronični stres – v vsakem primeru bo slabo deloval na kožo.

Krivec za gube in akne

Ko ste pod stresom, vaše telo proizvaja kup vnetnih kemikalij, ki iz kože črpajo vlago, zmanjšujejo kolagen ter lahko pripomorejo k nastanku hiperpigmentacij, aken, ekcemov, srbečice … Eden največjih krivcev za to je hormon stresa kortizol, ki ‘topi’ kolagenska vlakna in uničuje zaščitni sloj kože. Posledično je koža suha in vneta, prav tako pa lahko začne proizvajati prekomerno količino sebuma.

Hormon stresa pa istočasno dviguje tudi raven glukoze v krvi. Če temu dodamo še jedilnik, ki je poln sladkorja in predelane hrane, v telesu nastane proces glikolizacije. Ta proces uničuje vlakna elastina in kolagena, zato lahko pride do predčasnega nastanka gub.

Za prehitro staranje pa lahko krivimo tudi oksidativni stres, saj so hormoni stresa odgovorni tudi za povečano aktivnost prostih radikalov, ki uničujejo celice ter pospešujejo proces staranja.

Kaj lahko storite?

Vsi se soočamo z različnimi viri stresa: v službi, v družini, zaradi bolezni, kot posledica pandemije … Da bi se pred tem zaščitili, je potrebno poznati prve znake in simptome stresa, nato pa najti rešitev, kako ga zmanjšati.

Prepoznajte simptome stresa

Najprej se naučite prepoznavati znake stresa, ki vam jih pošilja vaše telo. Na primer, če ste pod povečanim stresom, morda takrat posegate po nezdravi hrani, slabše spite, čutite slabost, imate glavobol, ste utrujeni in izčrpani … In ko boste ugotovili, kako se vaše telo na vse to odzove, si pomagajte na naslednje načine:

Jedilnik obogatite z antioksidanti

Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti bo kožo zaščitila pred prostimi radikali, ki jih povzroči stres. Od prehranskih dopolnil se priporoča uživati vitamin C, ki blaži poškodbe vlaken kolagena in elastina, ter vitamine B-kompleksa in cink.

Vzemite si čas za sprostitev

Masaža, zavestno dihanje, meditacija, joga in druge pomirjajoče metode lahko ublažijo negativne učinke stresa in vam pomagajo pri spoprijemanju s čustvi.

Bodite aktivni

Vadba vam lahko pomaga pri zmanjševanju ravni hormona stresa, prav tako pa boste v tem času lahko odmislili vse težave. Izberite tisto fizično aktivnost, ki vas najbolj veseli.

Spanje je pomembno

Vsako noč poskusite oditi v posteljo ob isti uri. Zagotovite si kvaliteten in miren spanec, ki naj traja vsaj sedem do osem ur. Takšen lepotni spanec je ključen za naše zdravje in lepoto kože.

 

Ali lahko retinol uporabljamo poleti?

Foto: Prostock-Studio / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr