Vaša koža je naenkrat postala aknasta, vendar ne veste, zakaj? Tukaj je nekaj razlogov in nasvetov

aknasta

Morda spadate med tiste srečnice, ki nikoli v življenju niso imele težav z mozolji, niti v puberteti. Dejstvo pa je, da lahko aknasta koža nastane tudi v odrasli dobi.

Če je vaša koža kar naenkrat postala aknasta, se zagotovo sprašujete, čemu je tako in kako lahko to kar najhitreje rešite. Res je, da je težko ugotoviti glavni razlog, lahko pa si pomagate tako, da se določenim stvarem enostavno izogibate. Če pa se akne pojavljajo dlje časa, je najbolje obiskati dermatologa.

Redno menjavanje prevlek in brisač

Prevleko za blazino, na kateri spite in brisače za obraz morate menjavati pogosteje. Priporoča se, da se brisača za obraz zamenja trikrat tedensko, blazino pa najprej obrnite na drugo stran in jo zamenjajte enkrat tedensko.

Sladkor

Predelani sladkor povzroči poskok inzulina, posledica pa so številni hormonski procesi. Če je težava v hormonih, moramo poskrbeti, da jih ne ‘vznemirjamo’. Zaradi njih namreč posledično nastanejo tudi akne. Naravni sladkorji so v redu v zmernih količinah, v vmesnem času, dokler se situacija ne pomiri, pa se raje odrecite sladkemu.

Dotikanje obraza

Vemo, da bi to moralo zveneti povsem logično, vendar ne boste verjeli, koliko ljudi se impulzivno dotika svojega obraza in to ravno po predelu mozoljev. Obraza se enostavno ne smete dotikati (razen, ko si ga umivate ali nanj nanašate ličila). Težava je v tem, da nanj prenesete bakterije iz mobitela, računalnika, ključev, denarja … in še bi lahko naštevali.

Pijte zadostne količine vode

Dehidrirana koža ustvari zaščitni sloj, ki se težko znebi bakterij, zato je pomembno, da dnevno spijete vsaj 8 kozarcev vode. (Koliko vode dnevno zares potrebujemo?)

Zmanjšajte vnos mlečnih izdelkov

Jogurt je v redu, mleko pa morda v času izbruha aken zamenjajte z rastlinskim napitkom.

Težke vlažilne kreme

Kožo je pomembno vlažiti in to je še posebej pomembno v času, ko imamo mozolje, saj bi v nasprotnem primeru koža postala suha in bi začela proizvajati še več sebuma, kar bi še poslabšalo situacijo. Pomembno je le, da kože ne obtežimo s težkimi kremami in olji, zato se držite lahkih formul.

Izogibajte se soncu

Klobuk in krema za sončenje bosta vaša rešitelja – to še posebej velja v prihajajočih toplejših pomladnih in kasneje vročih poletnih dneh. UV žarki lahko namreč še poslabšajo vnetje in rdečico. (Ste zares zaščiteni pred UV žarki?)

Recite ne alkoholu in ocvrti hrani

Pretirano uživanje alkohola zmoti zmožnost naših jeter, da bi se razstrupile. Ocvrta hrana, ki vsebuje veliko olja, pa povzroči rast inzulina, kar vzpodbudi proizvodnjo hormonov, ki lahko povzročijo nastanek aken. Vsekakor bi se morali odreči ocvrti hrani.

 

Želite lepo kožo? Potem najprej opustite teh 8 slabih navad …

Foto: Peopleimages / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr