Želite lepo kožo? Potem najprej opustite teh 8 slabih navad …

8 slabih navad

Vam je to kaj znano? Na obrazu opazite majhen mozoljček. Najprej pogledate, kaj bi to sploh bilo, nato se odločite, da ga boste malce poskusili stisniti, če bo šlo. Čez dve minuti ga stiskate iz vseh smeri, da je koža že povsem rdeča in vas več ne reši niti korektor. Ja, vsi smo že to počeli. Ko pride do težav s kožo, so velikokrat povzročitelji naše slabe navade. Zato smo strokovnjake prosili, naj nam povedo, kaj počnemo narobe in kako naj to spremenimo. Pred vami je 8 slabih navad, ki jih morate opustiti …

#1 Stiskanje mozoljev

Dotikanje kože, stiskanje mozoljev … to so slabe navade, ki še slabše vplivajo na našo kožo. Dermatologi pravijo, da je več kot 90 % vseh brazgotin, nastalih zaradi aken, rezultat stiskanja mozoljev. Zato nam svetujejo tako: „Če mozolj pustim pri miru, bo izginil v nekaj dneh, največ v tednu dni. Če pa zaradi stiskanja povzročim brazgotino, bo ostala za vedno.“ Naslednjič, ko vas bo mikalo stisniti mozolj, se spomnite tega nasveta in dvakrat premislite, če ga je vredno stisniti.

#2 Prepogosta uporaba pilinga

Res je, da je občutek na koži po pilingu zares super, vendar se je treba tukaj držati mantre ‘manj je več’. Prepogosta uporaba pilinga lahko namreč razdraži kožo, jo izsuši, nastane pa lahko tudi rdečica. Še ena posledica tega početja je, da začne koža prekomerno izločati sebum, da bi si zagotovila izgubljeno vlago, kar lahko povzroči izbruh mozoljev. Piling bi morali izvajati enkrat tedensko, izbrati pa bi morali zelo nežne izdelke. Kislinski pilingi (AHA in BHA kisline) bodo zagotovili enake rezultate, torej sijočo kožo, obenem pa bodo bolj nežni do vaše kože kot klasični pilingi z delci.

#3 Manj kot 8 ur spanca

Koža vam bo hvaležna, če ji boste vsako noč zagotovili 8 ur spanca. Če vam spanca primanjkuje, se to odraža na zmanjšanem pH-ju kože, kar vpliva na naravni lesk in izgubo vlage. Besedna zveza ‘lepotni spanec’ res ni izmišljena – če ne verjamete, naredite selfie, ko ste spali 8 ur in ko ste spali 5 ur.

#4 V posteljo brez očiščenega obraza

Vsi dermatologi poudarjajo, da je čiščenje obraza pred spanjem neverjetno pomembno. Z njim boste odstranili ličila in nečistoče, ki so se na obrazu nabrale čez dan. Če tega ne boste storili, bo to zelo slabo vplivalo na vaše pore, koža pa bo postala občutljiva, da niti ne omenjamo oči.

#5 Ne uporabljate zaščitnega faktorja

Zaščitni faktor bi morali vsaj na obrazu uporabljati skozi vse leto, ne le poleti. Če tega ne počnete, potem se vsaj potrudite, da zaščitni faktor nanašate v poletnih mesecih. Ne gre le za izpostavljanje direktnemu soncu, UV žarki prodirajo tudi skozi okno (v pisarni ali avtomobilu). Prav tako pa je že dovolj, da za 15 minut na direktnem soncu sprehajate psa, pred tem pa niste nanesli kreme z zaščitnim faktorjem, in škoda bo storjena. Najbolje je, da kremo z zaščitnim faktorjem vključite v svojo jutranjo rutino, tako se vam ne bo zgodilo, da bi jo pozabili nanesti. Ker pa je dandanes na voljo veliko izdelkov, v katerih je zaščitni faktor že vključen (tekoče podlage, obarvane kreme, pršila za obraz, …), je tudi izbira velika. Zagotovo boste našli izdelek, ki vam ustreza in ga vključili v svojo rutino.

#6 Prevroča voda med tuširanjem

Saj vemo, da je vroč tuš nekaj odličnega, sploh, če imate radi bolj toplo vodo. Vendar je potrebno paziti, saj vam lahko vroča voda izsuši kožo, prav tako pa lahko občutljivo kožo spremeni v reaktivno. Zato raje izberite mlačno vodo, za obraz pa se najbolj priporoča hladna.

#7 Ves čas se dotikate obraza

Ste v službi, za računalnikom, morda imate sestanek prek Zoom-a in nezavedno se ves čas dotikate obraza. S tem iz tipkovnice prenašate vso umazanijo direktno na kožo, zato se ne smete čuditi vsem mozoljem, ki vas mučijo. Zavestno se boste morali opominjati, da se obraza enostavno ne smete dotikati, le tako pa se boste tudi znebili neželenih mozoljčkov.

#8 Preveč izdelkov na koži

Seveda smo vse ženske obsedene z negovalnimi izdelki in ličili, vendar je nekje potrebno potegniti mejo. Če na kožo zaporedoma nanesete preveč izdelkov, jo boste dobesedno zamašili, da ne bo mogla dihati. Najbolje je, da izberete tri do pet izdelkov, ki najbolj ustrezajo vaši koži ter se držite te lepotne rutine.

Lepotni nasveti dermatologov, ki jih je dobro upoštevati.

Foto: Puhhha / Getty Images Plus via Getty Images