10 načinov, kako v časih, ko smo obkroženi s slabimi novicami, zaščitimo svoje psihično zdravje

psihično zdravje

V 21. stoletju se pravzaprav ne moremo izogniti temu, da ne bi bili ves čas izpostavljeni novicam. Težava pa nastane, ko smo ves čas preplavljeni z naslovi, slikami in zgodbami o slabih novicah in zaskrbljujočih dogodkih, ki se odvijajo širom sveta, kot se to dogaja v tem času. Seveda je dobro biti informiran in se povezati s tem, kar se dogaja okrog nas, saj to tudi pripomore k boljšemu razumevanju sveta, v katerem živimo. Vsekakor pa je lahko ta prevelika vključenost v novice težka za naše psihično zdravje – še posebej med številnimi novicami o tematikah, kot so vojna, konflikti, ekološke katastrofe, politika, masovno nasilje in podobno.

Docentka na Univerzi v Kaliforniji, Dana Rose Garfin, preučuje, kako izpostavljenost travmi vpliva na fizično in psihično stanje, ter je za self.com poudarila, da so številne raziskave pokazale, da je visoka stopnja medijske izpostavljenosti povezana s psihičnim stresom. Enako je pokazala študija, ki so jo leta 2020 objavili v časopisu American Psychological Association v Health Psychology, kjer je povečana medijska izpostavljenost tragičnim dogodkom dokazano povezana z večjo stopnjo stresa.

Zato nas je zanimalo, kako vzpostaviti ravnovesje med tem, da ostanemo informirani, po drugi strani pa s tem nase ne vežemo velikih količin stresa. Pred vami je tako 10 načinov, kako se spopasti z valom slabih novic …

Ne pozabite, da vaše telo potrebuje hrano in vodo

Včasih so ljudje tako okupirani z raziskovanjem novic, da kar pozabijo na skrb zase. Prehrana in zadosten vnos tekočine sta dve osnovni potrebi, če pa ju zanemarimo, lahko še dodatno obremenimo svoje telo ter tudi psihično zdravje. Stres na splošno zmanjšuje apetit, obremenjenost s slabimi novicami pa lahko privede do tega, da enostavno pozabite na hrano in pitje vode – kar vse skupaj še poslabša.

Poskrbite za dovolj počitka

Spanje je še ena potreba, ki lahko v primeru, da ni zadovoljena, poslabša obremenitev s stresom. Kar enostavno pomeni, da če ste spočiti, se boste lažje spopadali s stresom, ki jih prinaša val slabih novic v medijih.

Strateško določite, kje boste spremljali novice

Predvsem je to pomembno za družbeno omrežje, kot je Facebook, kjer je na enem mestu ogromno novic. Zato si morate filtrirati svoj feed in določiti, kaj vam lahko prikazuje in kaj ne. Najbolje je, da se bolj držite pozitivnih novic in premišljenih tematik, ki bodo podprle vaše psihično zdravje.

Vzemite si čas za sproščanje in skrb zase

Ključno je, da izvajate aktivnosti, ki izboljšujejo vaše razpoloženje. Poskusite meditacijo, pojdite na sprehod na svež zrak, specite pecivo, si privoščite kopel, izpopolnite se s trenutki veselja in smeha …

Več informacij ni nujno dobra rešitev

Tesnobnost je v teh trenutkih nekaj normalnega, zato je tudi povsem razumljivo, da številni poskušajo pridobiti čim več informacij o situaciji, da bi s tem to tesnobo vsaj malo umirili. Vendar pa je razmišljanje, da lahko spremenite ali obvladate situacijo tako, da boste o njej vedeli čim več, napačno. Zato je zelo pomembno sprejeti dejstvo, da je vse skupaj izven vašega nadzora in se osredotočiti na stvari, na katere lahko vplivate. Tukaj gre predvsem za skrb zase, za preoblikovanje vaših navad preverjanja novic ter za pomoč drugim.

Držite se preverjenih virov novic

Poskusite se držati preverjenih virov novic, kjer boste izvedeli določena dejstva. Vsekakor pa ne berite vsega, kar se znajde na internetu.

Naročite se na newsletter

Newsletter je odličen način, kako dobiti novice preverjenih virov. Prav tako boste informirani o tem, kar morate vedeti in boste s tem zaščitili svoje psihično zdravje.

Postavite si osnovne meje in naj vam nekdo naredi povzetek novic

Kaj to pomeni? Da sebi postavite majhna pravila. Na primer, prvo uro zjutraj ne berite novic, ne glejte družbenih omrežij in e-mailov. Prav tako si skrajšajte čas, ki ga preživite pred zasloni. Da bi se skoraj povsem izognili spremljanju novic, lahko tudi prosite nekoga, da vam na kratko obnovi najnovejše novice.

Izključite push obvestila

Če imate na telefonu ali računalniku nastavljeno, da dobivate push obvestila, si to v nastavitvah izključite.

Naredite majhne korake

Preprosto se je počutiti nemočno sredi vala slabih novic, vendar lahko z majhnimi koraki dosežete pozitiven vpliv nase in na druge ljudi. Razmislite o tem, da bi drugim pomagali skozi organizacije in donacije, saj vam bo to dalo občutek, da ste naredili nekaj koristnega.

 

S pomočjo meditacije premagajte strah, tesnobnost in skrbi, ki jih morda čutite

Foto: Katarzyna Bialasiewicz / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr