3 self-care nasveti, zaradi katerih se boste takoj počutili bolje

3 self-care nasveti

Januar je znan po tem, da spada med najbolj depresivne mesece v letu. Po novem letu nad nami bdi nek pritisk nad vsemi novimi odločitvami in zaobljubami, ki smo jih sprejeli – vse to pa lahko zelo vpliva na naše psihično zdravje. Zato so pred vami 3 self-care nasveti, zaradi katerih se boste takoj počutili bolje.

Po raziskavah sodeč bi naj v januarju kar 20 % ljudi občutilo depresijo, v primerjavi z drugimi meseci, ko jih depresijo občuti 4,5 %. Pri tem se morate zavedati, da tudi če se vam v tem trenutku zdi, da vam je vse ‘padlo v vodo’, da nič ne gre po vaših načrtih ali se enostavno počutite tako, da se raje sploh ne bi vstali iz postelje, obstajajo majhni koraki, ki vam bodo pomagali pri boljšem razpoloženju.

Skrbite za svojo kožo

Še posebej v hladnih, zimskih dneh je nega kože zelo pomembna, pomaga pa vam lahko tudi do boljšega razpoloženja. Poskusite domače maske za obraz, vlažilno kremo nanašajte zjutraj in zvečer, prav tako pa ne pozabite na nego celega telesa.

Meditacija z barvo

Healthline piše, da poskusite trik, ki vam bo pomagal ublažiti stres in izboljšati vaše razpoloženje na način, da si zamislite pozitivno čustvo, ki si ga želite čutiti. Nato temu čustvu dodelite barvo, ki vam je všeč in vas pomirja. Udobno se namestite in zaprite oči ter dihajte počasi in globoko ter ves čas mislite na izbrano barvo. Naj ta barva izpolni vaš um. Ko vdihnete, si predstavljajte, da se ta barva preliva po celotnem telesu, vključno s konicami prstov. Ko izdihnete, pa pri tem odstranite iz telesa vsa negativna čustva. Tako meditirajte minuto ali dve.

Jejte živila, ki so bogata z vitaminom B12

Pomanjkanje vitamina B12 lahko privede do razdražljivosti, utrujenosti, depresije in izgube spomina. Zato jejte tuno, lososa, jajca, sir, tofu in nemastne jogurte. Na ta način boste v telo vnesli zadostno količino tega vitamina. Lahko pa uporabljate tudi prehranska dopolnila.

Če boste pričeli s prakticiranjem samo enega od zgoraj naštetih predlogov, boste že s tem ogromno naredili za svoje telo, zdravje in splošno dobro počutje. Dobro je tudi, da ste vsak dan vsaj eno uro na svežem zraku, zato se sprehajajte ali pa se preprosto usedite in uživajte v soncu. Raziskave namreč kažejo, da nas bivanje v naravi napolni z energijo, zaradi tega pa smo tudi manj tesnobni.

 

Ste zjutraj razdražljivi in vas muči tesnoba? Ta 1-minutna metoda bi vam morala pomagati

Foto: Evrymmnt / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po ljepotaizdravlje.hr