Vitamin B12: zakaj ne moremo brez njega

vitamin b12

Vitamin B12 izboljšuje koncentracijo in spomin, zmanjšuje razdražljivost ter preprečuje slabokrvnost.

Vsakodnevno uživanje vitaminov je zelo pomembno za pravilno delovanje organizma. Med njimi pa še posebej izstopa vitamin B12, saj deluje na najpomembnejše faktorje v organizmu. Po kemijski sestavi je eden najbolj kompleksnih vitaminov in je edini, ki vsebuje bistvene minerale in kobalt, ki je zelo pomemben za biološko aktivnost. Nujen je za proizvodnjo genetskega materiala RNK in DNK, kot tudi mielina, ki ustvarja zaščitni ovoj okoli živcev.

Preprečuje anemijo

Vitamin B12 stimulira oblikovanje ter rast rdečih krvničk ali eritrocitov. Kot vsi vitamini iz skupine B-kompleksa je pomemben pri pretvorbi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin v energijo. Za odličnega se je izkazal pri zdravljenju različnih sprememb v živčevju, ima dokazano protitumorsko delovanje, izboljšuje koncentracijo in spomin, ohranja budnost in zmanjšuje razdražljivost, zato je dobil tudi ime ‘vitamin moči’. Preprečuje anemijo, pri otrocih pa pomaga tudi pri rasti in povečevanju apetita. Vitamin B12 lahko ublaži težave v času menstruacije in neposredno pred njo. Znižuje raven homocisteinov, aminokislin, ki uničujejo stene arterij in povečujejo tveganje nastanka bolezni srca.

Kaj se dogaja, ko nam ga primanjkuje

Prvi vidni znaki pomanjkanja vitamina B12 so strahovi ali napetost (živčnost), težave s koncentracijo, lasmi in kožo (izpuščaji, dermatitis, glivice, …), utrujenost, bolečine v mišicah …Večje pomanjkanje vitamina B12 pa lahko povzroči resne spremembe v živčevju – v najtežjih primerih tudi poškodbe živcev hrbtenjače, kar lahko privede do paralize. Pomanjkanje prav tako povzroči težko stopnjo anemije, ki se razvija postopoma in napreduje počasi. Začne se z izčrpanostjo, ki se le še povečuje z utrujenostjo, bitjem srca in bledico. Pojavi se izguba apetita, napenjanje in driska. Lahko se pojavi tudi pekoč občutek na jeziku, še posebej ob uživanju kisle hrane, ter izguba okusa. Opazijo se tudi depresija, motnje v spominu, prav tako pa lahko občutite mravljince – še posebej v nogah. Poškodbe možganov in krvavenje so prav tako lahko posledica pomanjkanja vitamina B12. Možno je tudi zvišanje ravni homocisteinov, ki povečujejo tveganje bolezni srca in ožilja. Okoli 70 % ljudi z Alzheimerjevo boleznijo je imelo pred nastankom bolezni pomanjkanje tega vitamina v organizmu, tako da je zelo pomembno uživati živila, ki ga vsebujejo.

Živila, ki vsebujejo vitamin B12

Izdelki živalskega porekla, kot so govedina, svinjina, jetra, ledvice in srce, katerih bakterije proizvajajo ta vitamin. Ribe in jajca, kot tudi vsa živila, ki vsebujejo mlečno kislino. Najdemo pa ga tudi v živilih rastlinskega porekla, vendar v majhnih količinah. Vegeterijancem se kot dopolnilo priporoča prehrana, bogata z žitaricami, izdelki iz soje in pivskim kvasom.

 

Kako zaustaviti prehlad, še preden se začne?

Foto: Kerdkanno / Getty Images Plus via Getty Images