Kako zaustaviti prehlad, še preden se začne?

prehlad

V jesenskih dneh se vsakdo od nas sooča s kakšnim prehladom, zato je to vprašanje povsem na mestu. In odgovor nanj, kako zaustaviti prehlad, vam prinašamo v nadaljevanju.

Prehlad predstavlja vnetje grla in nosu, torej zgornjega respiratornega sistema. Povzročijo ga lahko številni virusi, najpogosteje pa je krivec rinovirus. Simptomi prehlada so lahko torej boleče grlo, zamašen nos, kašelj, izcedek iz nosu, kihanje, blaga bolečina v telesu, utrujenost in rahlo povišana temperatura. Prehlad sicer sam po sebi ni nevaren, lahko pa traja tudi dva tedna, zato tukaj velja pravilo ‘bolje preprečiti, kot zdraviti’.

Kako zaustaviti prehlad?

Vlažnost zraka

Nizka vlažnost zraka izsuši nosno votlino, s tem pa telo težje odstrani bacile, ki se nakopičijo v sinusih. Zato je pomembno, da je prostor, v katerem bivamo, dovolj navlažen. Poleg naprav za vlaženje zraka pa lahko uporabljate tudi naravne metode. Na radiator dajte vlažno krpo, ki ji lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja.

Vitamin D

Raziskave so pokazale, da pomanjkanje vitamina D v organizmu lahko še poveča možnost okužbe z virusi, zato je zelo pomembno, da telesu zagotovite zadostno količino tega vitamina. To je pomembno predvsem v hladnejših mesecih, ko nismo toliko izpostavljeni sončnim žarkom. Lahko jemljete prehranska dopolnila, vitamin D pa se nahaja tudi v oreščkih, ribah in morskih sadežih, jogurtu, jajcih, siru in pomarančnem soku.

Čiste roke so pol zdravja

To smo se učili že pred pandemijo, sedaj pa se tega še toliko bolj zavedamo. Zato si redno umivajte roke in se z umazanimi rokami ne dotikajte oči, ust in nosu.

Razkuževanje

Poleg rok je pomembno, da vsak dan rakužite tudi predmete, ki jih redno uporabljate. Na prvem mestu je mobilni telefon, nato tipkovnica od računalnika ter miška.

Čas za sprostitev

Stres še dodatno slabi naš imunski sistem, zato smo v tem primeru bolj podvrženi prehladom. Zato je najbolje, da si vzamete čas zase in se sprostite. (Pri tem vam lahko pomaga tudi listanje revije L&Z)

Zadosten spanec

Ko govorimo o sproščanju, s tem mislimo tudi na spanec, saj krepi naš imunski sistem. Pomembno je, da vsako noč spimo med sedem in devet ur.

Čudežni cink

Cink zmanjšuje razmnoževanje bakterij in virusov, zato je priporočljivo, da uživate živila, ki ga vsebujejo. To so meso, tofu, ostrige in leča, z zdravnikom pa se posvetujte o morebitnem uživanju prehranskega dopolnila s tem mineralom.

Probiotiki

Dobro zdravje se začne z zdravim prebavnim sistemom. Zato je dobro, da vsak dan uživate probiotike, kot sta jogurt in kefir.

 

Zakaj neustavljivo jemo tudi takrat, ko pravzaprav nismo lačni?

Foto: Paul Bradbury / Getty Images Plus via Getty Images; povzeto po lepotaizdravlje.rs